Strava / PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKA, DETOXIKACE ORGANISMU A POSÍLENÍ IMUNTY zpět
08. 10. 2015

PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKA, DETOXIKACE ORGANISMU A POSÍLENÍ IMUNTY

Babí léto, barevné listí, rodiče s dětmi pouštějící draky, cyklistické výlety po okolí, ale i ucpaný nos, kašel, bolest hlavy, neschopnost polknout. Pokud si chceme užít příjemnější stránky podzimu, pojďme aktivně bojovat proti rýmě, nachlazení, chřipce a dalším blížícím se chorobám. A zkusme u toho využít spíše přírodní látky, než se zastavíme v lékárně a vybavíme se drahými multivitaminovými preparáty. Za pokus to stojí.

PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKA

Cibule

Výčet pozitivních vlastností této rostliny jí řadí téměř k „zázrakům přírody“. Působí jako antibiotikum, antivirotikum a antiastmatikum. Podporuje močení při zánětech močových cest, vykašlávání hlenu při zánětech dýchacích cest. Čistí zažívací trakt, nejen od střevních parazitů. Snižuje hladinu glukózy v krvi. Zklidňuje při nervozitě a nespavosti. Snižuje krevní tlak a brání srážlivost krve, čímž působí jako preventivní prostředek vzniku trombózy. A při otravě eliminuje jed z organismu. Krom výše uvedeného je bohatým zdrojem flavonoidů, enzymů, vitamínu C, K, B6, kyseliny listové, což podporuje domněnku, že má protinádorové účinky.

Česnek

Tato cibulovina má prokazatelný antibiotický a antiseptický účinek prověřený generacemi uživatelů. Hubí střevní parazity a podporuje existenci přirozené mikroflóry střevní. Posiluje činnost srdce. Cévy se působením česneku stávají pružnější, normalizuje se krevní tlak a zlepšuje se tak i proudění lymfy. Snižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Zvyšuje tonizací cévního systému sexuální potenci mužské části populace a podporuje u obou pohlaví tvorbu pohlavích hormonů.

Borůvky

Při průjmových onemocněních jsou borůvky okamžitou pomocí, protože normalizují frekvenci a konzistenci stolice, ale rovněž dezinfikují střeva. Léčí bolesti v krku a angínu. Antibiotický účinek byl prokázán zejména likvidací E. coli. Konzumace borůvek je velmi přínosná i jejich vysokých obsahem vitamínů C, E, K, B1, B2, B6, železa a vlákniny. Čaj z borůvkového listí upravuje hladinu glukózy v krvi.

Brusinky

Konzumací plodů dezinfikujeme močové cesty a hubíme parazity v organismu. Obecně pak posiluje imunitu vysokým obsahem vitamínů C.
Lichořeřišnice větší
Při pravidelném používání dochází k likvidaci patogenních streptokoků a E. coli, čímž mimo jiné dezinfikuje močové cesty. Dále léčí záněty krku, včetně angín a obecně eliminuje výskyt zánětů v těle.

Křen

Kořen působí nejen antibioticky, ale rovněž antisepticky. Používá se jako prevence vzniku rýmy a dalších virových onemocnění. Povzbuzuje činnost žaludku a střeva. Podporuje efektivnější fungování krevního oběhu, tudíž pomáhá při nízkém krevním tlaku. Urychluje filtraci krve ledvinami, proto působí mírně močopudně. Tlumí i bolest při zánětech, revmatismu a neuropatiích, pokud jej aplikujeme jako obklad.

Zázvor

Rostlina je v současnosti masivně využívána pro antiseptické a protizánětlivé působení. Snižuje horečku a stimuluje organismus v období akutní nákazy. Při cestování dopravními prostředky snižuje výskyt kinetóz a obecně potlačuje žaludeční nevolnost. Zažívání pomáhá stabilizovat i v případě gravidity. Usměrňuje ranní nevolnosti, navrací chuť k jídlu a zmírňuje pálení žáhy, nadýmání a plynatost. Preventivně chrání uživatele proti rýmě, chřipce a dalším virovým onemocněním. Zmírňuje bolesti hlav y a stavy napětí. Snižuje výskyt alergií. Je mu připisován protinádorový a afrodiziakální účinek.

DETOXIKACE ORGANISMU

Ostropestřec mariánský

Detoxikace organismu probíhá zejména v játrech. Ty mají vysokou regenerační schopnost, ale i přesto je vhodné podpořit jejich správnou činnost právě užíváním ostropestřce. Ten dále blahodárně působí na žlučník. Podporuje i funkčnost krevního oběhu, tonizuje cévy a při výskytu nízkého krevního tlaku jej přirozeně zvýší. Nepřímo tak působí pozitivně i při řešení závratí a migrén. A při jeho pravidelném užití se může významně omezit i výskyt alergií.

Aloe pravá

Aloe vera není jen reklamním tahem a módní záležitostí, ale skutečným rostlinným léčivem. Regeneruje sliznici střeva, zlepšuje chuť k jídlu a celkově čistí celý zažívací trakt. A rovněž působí proti vzniku rakovinných onemocnění. Je vhodná pro vnější použití u popálenin, ekzémů a kožních nečistot.

Artyčok

Opět působí zejména na játra. Je zdraví prospěšný pro vysoký obsah kyseliny listové, vitamínu C, hořčíku, draslíku, vápníku, železa a vlákniny.

POSÍLENÍ IMUNITY

Třapatka nachová

I pro laickou veřejnost zlidověl botanický název Echinacea. Rostlina podporuje činnost bílých krvinek, pomáhá ničit choroboplodné zárodky a celkově zvyšuje odolnost organismu. Účinná je rovněž při řešení chronických obtíží, např. dlouhotrvající záněty kloubů, žaludeční vředy, zvětšení prostaty, opakované záněty močových cest, záněty horních dýchacích cest, senná rýma. A nelze opomenout její protirakovinné působení. Oleje, masti a další prostředky k vnějšímu použití pomáhají při léčbě ekzému, kožních zánětů, křečových žil, proleženin, popálenin a lupénky.

Rakytník řešetlákový

Je rostlina s vysokým obsahem vitamínů, zejména C, E a A. Používá se i při onemocnění žaludku, včetně vředů. Zlepšuje oběh krve, hojí sliznice průdušek a plic obecně. Prospívá kloubům - léčí revmatická onemocnění a dnu. Tlumí bolest, a tlumí rovněž projevy Basedowovy choroby způsobené nadměrnou tvorbou hormonů štítné žlázy. Rakytník lze použít i ve formě oleje k terapii ran, popálenin, omrzlin, zapařenin a dalších kožních chorob.



Zdroj: http://www.potravinova-alergie.info/clanek/prirodni-antibiotika-detoxikace-organismu-posileni-imunity.php