Strava / Banány - hodnotná potravina zpět
24. 10. 2016

Banány - hodnotná potravina

Neptejte se, co můžete udělat pro banán, ale co banán může udělat pro Vás! Je to přírodní energetická svačinka prakticky sbalená na cesty.
V prvním článku jsme si banán krátce představili a řekli si něco o jeho historii, pěstování a cestě na pulty našich obchodů. Dnes už se ale budeme věnovat banánu z pohledu výživy. Podíváme se, co obsahuje, jak ho skladovat a na mnoho dalšího.



Banán jako potravina

Banánem proti stresu
Banány obsahuji tryptofan, což je bílkovina, kterou tělo transformuje na serotonin, který zlepšuje náladu.
Jako první zmíním zeleninové banány. Mají vyšší obsah škrobu a syrové jsou těžko stravitelné, proto se tepelně upravují. Je možné je vařit, smažit i péct a v mnoha exotických receptech nahrazují brambory (namísto brambor jako přílohy poslouží pěkný zelený banán). Ze zralých banánů se v Africe a Karibiku připravuje kaše zvaná "fufu" nebo je z nich možné dělat chipsy. U nás nejsou zrovna známé a rozšířené. Když už je někde najdete tak si za ně připlatíte.
Vůně, chuť, cukernatost a konzistence jsou ovlivněny kvalitou pěstebních semen či klonu a teplotou, při které dozrávají. Banán váží obvykle od 125 do 200 gramů, z toho 20 % tvoří kožovitá slupka. Zbylých 80 % připadne na poživatelnou část plodu.
Banány jsou výborným zdrojem energie. Obsahují sacharózu (průměrný banán má sacharózy o velikosti poloviny kostky cukru), fruktózu i glukózu, čímž se postarají o rychlé zvýšení hladiny krevního cukru. Pomáhají organismu lépe vstřebávat živiny, jsou dobrou dietou při potížích s trávením a napomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Ve zralých banánech zůstává asi jen 1 % škrobu, které při trávení nevyvolává žádné těžkosti. Zato nezralé banány kvůli vysokému obsahu škrobu mohou způsobovat nadýmání a dyspepsii (poruchu trávení). Čím je banán zralejší, tím více jsou jeho sacharidy složeny z cukrů než ze škrobů. U průměrně zralého banánu je to v poměru 90 % cukrů a 10 % škrobů.



Je banán ovoce?

Banán vlastně není ovoce, ale bobule. Stejně jako borůvky či maliny.
Mají 400 mg draslíku a 1 mg sodíku na 100 g jedlé části, což je vůbec nejlepší poměr těchto dvou látek, který se v potravinách rostlinného původu nachází (maso, ryby a mléčné výrobky mají mnohem méně draslíku a více sodíku). Strava bohatá na draslík a chudá na sodík zabraňuje rozvoji arteriální hypertenze, arytmie, mrtvice, dokonce i rakoviny. Obsahují významné množství vitaminů skupiny B potřebných na energetické reakce v srdečním svalu, jakož i hodně hořčíku, který zpomaluje postup arteriosklerózy a zabraňuje infarktu myokardu. Jsou bohaté na vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu.



Skladování banánu

Bohužel banán není zrovna dlouho skladovatelná potravina. Stačí ho ponechat pár dní na stole, či ještě hůř, pár dní v lednici a stane se z něj odpudivá chcíplotina. Je potřeba už samotný nákup přizpůsobit tomu, jak dlouho chceme banány skladovat. Pokud na ně máme chuť hned, sáhneme po zralých, ale pokud to zrovna dnes nebude, je vhodnější vzít méně zralé kousky a nechat je doma při pokojové teplotě dozrát. Neskladujte je v igelitových sáčcích, tam se hromadí vlhkost, která způsobuje hnití ovoce (to neplatí pouze pro banány).
Víceúčelový banán
Z tropů je i známý fakt, že vnitřek banánové slupky uklidňuje kůži po bodnutí komárem. A také se s ní dobře leští boty.
Osobně se mi nejvíce osvědčilo skladování banánů v zavěšené poloze. Na háčku či provázku je pověste do spíže (špajzu), kde nebudou vystaveny přímému slunci a zralé banány Vám vydrží i několik dní (hodně záleží na teplotě vzduchu a vlhkosti). Tipem na bezpečné uskladnění může být schování oloupaných banánů v mrazáku, zakrytí stopek banánů potravinovou fólií (ze stopek se vylučuje ethylen, který urychluje zrání celého plodu), skladování jednotlivých banánů (oddělte je z trsů) či zamotaných v utěrce v ledničce. Nejlepší je banány skladovat při teplotě, ve které dozrávají ve velkoskladech, tedy při teplotě okolo 13 °C. To však má doma málokdo. Při nižších teplotách banán ztrácí vůni, chuť, konzistenci, barvu (šedne) a následně se kazí. Při vyšších teplotách se proces zrání urychluje.



Sportovní banán

Téměř všechna energie, kterou Vám toto ovoce dodá, je ve formě sacharidů. Z nichž více jak polovina jsou jednoduché cukry, proto se výborně hodí k doplnění energetických zásob. Ať již před výkonem, během něj i po něm. Čím zralejší banán, tím lépe. Pokud bude v banánu více škrobu (zelenější banán), zpomalí se jeho trávení a tolik očekávaný nášup energie se dostaví později a pozvolněji.
Nejlépe vstřebatelný sacharid je glukóza a té je banán plný. Banánová energie projde játry stejně rychle jako oblíbené energetické nápoje či gely. Výhodou je, že v banánu je i něco navíc, co v plechovce či tubě nenajdete. Jako třeba draslík (nutný pro správnou funkci nervové a svalové soustavy) či vitamín C. Extra bonusem je následná zvýšená produkce dopaminu v mozku. A k čemu nám ten extra dopamin je? Při fyzické zátěži se v těle vytváří tzv. volné radikály a právě dopamin bojuje proti škodám, které tito radikálové páchají.



Banán tří barev

Banány existují ve třech základních barevných variantách. Žlutý, zelený a červený.
A jak nejlépe využít energetický potenciál banánu? Dejte si půlku se sklenicí vody 15 až 20 minut před tréninkem. Pokud si chcete vážně hodně máknout, tak si přidejte každou čtvrthodinku další půlku. Toto dávkování bylo testováno na cyklistech, kteří měli před sebou 75km trasu. Ti, kteří byli nadopovaní banánem, měli v průběhu více energie, rychlejší reakce a měli i znatelně rychlejší regeneraci po samotném výkonu.



Odřízněte konce

Při konzumaci banánů se doporučuje odkrojit cca 1 cm z obou stran. Látky používané při pěstování, hnojiva či chemické přípravky pro ošetření proti nemocem se právě ve špičkách hromadí.
Průměrná cena banánů se pohybovala okolo 30,56 Kč za kilo. Češi za banány v tomto roce utratili 3,7 miliardy Kč a průměrně tak spotřebují 11,68 kg banánů za rok. Do ČR bylo dovezeno 157 100 tun této komodity a nejvíce se jich dovezlo z Ekvádoru.
Do ČR se většina banánů dostane z belgických, německých či francouzských přístavů. Na našem trhu jsou 4 hlavní hráči, kteří banány kupují a dovážejí. Od nich banány putují do menších dodavatelských firem (zásobují školy, nemocnice, restaurace atd.), větších dodavatelských firem, které mají vlastní dozrávárny, anebo přímo do maloobchodních řetězců.



Banánové mýty

Jeden čas se po internetu šířil hoax o pavoučcích, kteří rádi bydlí v banánech a z exotických plantáží jsou schopni se v nich dostat až k nám. Ti pak mohou nepozorného konzumenta kousnout - třeba do ruky čí úst a způsobit mu tak vážnou otravu, infarkt, leukémii či odumření končetiny (v případě kousnutí do úst i hlavy). Doporučeným postupem bylo omytí banánu a odkrojení obou konců.
Zní to děsivě a každý, kdo to slyšel či četl, při pohledu na banán zaváhá (alespoň dokud na mýtus nezapomene). Jedná se opravdu jen o fámu, takzvanou městskou legendu ("urban legend"). Zatím nebylo žádné takové kousnutí zaznamenané. Ví se však o případu, kdy z krabice banánů z Ghany v prodejně supermarketu v pražských Vršovicích vykoukl na zaměstnance jedovatý pavouk rodu Heteropoda. Naštěstí se mu tehdy nic nestalo. Ani žádný banán nebyl zraněn, natož člověk.
Dalším mýtem je, že se banány používají jako přenosné médium pro pašování kokainu z Jižní Ameriky. To ovšem mýtus není, to je bohužel pravda. Nejednou banán dělal soumara drogovým obchodníkům. Nejznámějším odhalením drogové zásilky v hodnotě přes sto miliónů korun bylo, když sjeté banány dorazily do prodejny Lidl.



Recept

Ingredience:
• banán
• čokoláda nalámaná na menší kousky
• zmrzlina či jiné dochucovadlo dle chuti

Potřeby:
• nůž
• pečicí trouba
• hliníková fólie (alobal)
• lžička (to je už náčiní potřebné k samotné konzumaci)

Postup:
Neoloupaný banán položíme na záda a rozřízneme ho podélně od špičky ke špičce. Mírně slupku rozevřeme a do banánu zastrčíme kousky čokolády. Pěkně je tam zapícháme a vlastně je v banánu schováme. Takto připravený banán zabalíme do hliníkové fólie a necháme horní stranu otevřenou, aby bylo na banán vidět.
A teď už jen dát do trouby rozehřáté na 180 °C na 20 minut. Jakmile celá banánová slupka zhnědne, je hotovo.
Výsledkem je sladká, teplá banánovo-čokoládová "kaše", kterou můžete doplnit třeba zmrzlinou (odvážlivci mohou sáhnout i po šlehačce z pěkně tučné smetany). Je to dobré a je to za chvilku pryč.



Zdroj: http://kulturistika.ronnie.cz/c-25615-banany-ii-hodnotna-potravina.html