Strava / Alkohol? Svaly? Fitness? zpět
11. 08. 2015

Alkohol? Svaly? Fitness?

Otázka: Co sportovcům přináší nápoje s prázdnými kaloriemi – alkoholické?
Odpověď: Nežádoucí účinky.

Mnozí z nás si spojují alkohol s negativními účinky na srdce, plíce, mozek a cévní systém, ale jaký vliv má na naše fitness výkony a formu našich svalů?


1. Zpomaluje metabolismus › chci zhubnout › vyloučím úplně alkohol!
- 24 g příjem alkoholu (1 pivo), snižuje oxidaci tuků ve vašem těle o 74 %
› alkohol prochází játry a vzniká z něj acetát. Tento metabolit je považován za tzv. brzdu spalování tuku. Tělo pak využívá jiné zdroje energie - bílkoviny a sacharidy dle potřeby.

2. Zpomaluje nárůst svalové hmoty
- snížení testosteronu (mužský hormon) a zvýšení hladiny kortizolu (hormon nadledvin)
› alkohol sníží hladinu testosteronu (anabolický hormon) a naopak zvýší hladinu kortizolu, což výsledně snižuje schopnost budovat svalovou hmotu až k jejímu ochabnutí

3. Dehydratuje
› alkohol je diuretikum. Už při příjmu 4 % alkoholu bychom měli automaticky zvýšit i příjem vody a vyvarovat se pití kávy, která rovněž působí diureticky.
- sval pro svůj růst rovněž potřebuje vodu, které je díky příjmu alkoholu v těle méně. Je společně s alkoholem zvýšeně odváděna ledvinami.

4. Zabraňuje vstřebávání živin, minerálů a vitamínů při cvičení
› alkohol v těle spíše podporuje vylučování vitaminů a minerálů než jejich vstřebávání. Až po 24 hodinách od poledního příjmu alkoholu se obnoví vstřebávání těchto látek.

5. Zvyšuje chuť k jídlu
› alkohol zvyšuje tendenci k příjmu nadbytečných kalorií v následujícím jídle. Zejména víno podporuje příjem vysokoenergetické stravy, která se však přemění na tuk.


Rada pro sportovce: Občasná sklenka neuškodí, vždy si ale vzpomeňte na tento článek.



zdroj: http://www.aktin.cz/clanek/593-alkohol-svaly-a-fitness