Novinky / Zvyšování teploty v budovách souvisí s obezitou? zpět
01. 02. 2011

Zvyšování teploty v budovách souvisí s obezitou?

ScienceDaily (25 ledna 2011) - Zvýšené teploty v zimě ve Spojeném království, Spojených státech a dalších vyspělých zemích mohou přispívat k nárůstu obezity, jak uvádí výzkum UCL.
Podle výzkumu publikovaném v časopise Obesity Reviews, byla zkoumána souvislost mezi sníženou expozicí sezónnímu chladu a zvyšováním obezity v Británii a USA.

To, že jsou lidé méně vystaveni chladu, může mít dva dopady na schopnost udržet si zdravou váhu: minimalizuje energetický výdej potřebný k udržení tepla v těle a snižuje schopnost těla produkovat vlastní teplo.

Studie také zkoumala, zda vystavování sezónnímu chladu pomáhá regulovat energetickou rovnováhu a tělesnou hmotnost u celé populace.
Zimní vnitřní teploty se zvýšily v posledních několika desetiletích a rostoucí očekávání tepelné pohody znamená, že sezónní expozice chladu klesá a my trávíme více času vystaveni mírnějším teplotám.

Autoři také diskutovali o roli hnědé tukové tkáně ve výrobě tepla v lidském těle. Hnědý tuk se liší od bílého tuku v tom, že má schopnost spalovat energii k vytváření tepla, a jeho tvorba v těle je spouštěna, jsme-li vystaveni nízkým teplotám. Nedávné studie naznačují, že zvýšená doba strávená v teplých podmínkách může vést ke ztrátě hnědé tukové tkáně, a proto snižuje schopnost spalovat energii.

Dr. Fiona Johnson, UCL Epidemiology & Public Health, řekla:
"Zvýšování času stráveného v prostředí s ústředním topením a klimatizací a naše zvýšené očekávání tepelné pohody přispívají k omezení rozsahu teplot, které zažíváme v každodenním životě, a tím ke snížení času, který naše těla tráví "tepelnou námahou" - což znamená, že spalujeme méně energie. To by mohlo mít dopad na energetickou bilanci, tělesnou hmotnost a obezitu. Výsledky naznačují, že nižší teploty v budovách během zimy by mohly přispět k boji proti obezitě i snižování emisí oxidu uhličitého."