Novinky / Ztratíme tuk přijímáním méně kalorií? zpět
03. 04. 2012

Ztratíme tuk přijímáním méně kalorií?

Jestliže tělo spálí více kalorií, než přijme, pak pravděpodobně zhubnoute díky takto vytvořenému deficitu kalorií. Jak tento deficit vznikl však bude mít vliv na to, jakou váhu ztratíte, zda to bude svalovina nebo tuky!

Když nepřijmete dostatek kalorií, tělo si to interpretuje tak, že jídlo je vzácné. Proto přejde na režim používaný v období hladomoru a bude reagovat tím, že uloží tolik tuku, kolik jen může, s cílem chránit samo sebe před smrtí vyhladověním.

Jakákoliv váha ztracená z úbytku svaloviny nebo vody v těle je špatnou zprávou pro metabolismus a rychlost spalování tuku. Během velmi nízkokalorické diety hladina hormonu leptinu (reguluje pocit hladu a pomáhá nám mít pocit sytosti) dramaticky poklesne. Tento pokles pak spouští uvolňování stresového hormonu kortizolu, který následně způsobuje chutě na sladké.

Toto je důvod, proč je obecně nejlepší jíst málo a často, v ideálním případě ne s delšími pauzami než 3 hodiny bez jídla, aby se urychlil a optimalizoval metabolismus. Je to proto, že je větší pravděpodobnost ukládání tuků, když metabolismus není "zaměstnán" jinou činností. Hladina cukru v krvi se také prudce a dramaticky sníží, když nejíme déle než 3 hodiny.

Rozumný energetický deficit tak může být vytvořen tím, že jíme málo a často a vybírame si potraviny, které jsou méně kalorické, ale mají větší objem, takže máme pocit sytosti déle a nikdy nemáme hlad nebo pocit odříkaní si. Mezi tytopotraviny například patří zelenina, libové maso a celozrnné výrobky. Je také dobré vědět, že když jíte správně, tělo se přirozeně samo ustálí na zdravé hmotnosti