Novinky / Způsoby, jak si zrychlit metabolismus zpět
05. 01. 2012

Způsoby, jak si zrychlit metabolismus

Nedržte dietu!

Zdravé stravování není o tom, že budeme jíst méně, ale naopak více - více potravin s vysokým obsahem živin. Vyřadíme prázdné kalorie a to nás udrží nasycené celý den. Je to velmi důležité, protože omezení jídla zpomaluje metabolismus. Tělo si totiž začne myslet, že umírá hlady, a brání se tím, že zpomaluje rychlost metabolismu, aby si udrželo stávající zásoby energie. A co je horší, v případě, že nedostatek potravin (nárazová dieta) pokračuje, začnete spalovat svalovou tkáň, což dává tuku - Vašemu nepříteli - ještě větší výhodu. Metabolismus klesne ještě víc a tuky pokračují v zabírání většího místa ve vašem těle.

Choďte dříve spát

Studie identických dvojčat ve Finsku zjistila, že dvojčata, která spala méně a byla pod větším stresem, měla více viscerálního tuku.

Jezte více bílkovin

Vaše tělo potřebuje bílkoviny k udržení svalové hmoty. Výzkumníci doporučují 0,8 - 1g na kilogram tělesné hmotnosti. Navíc výzkum ukázal, že protein napomůže spálit až o 35% více kalorií z jídla, ve kterém byl obsažen.

Jizte bio, kdykoliv můžete

Vědci potvrdili, že pesticidy a toxiny z jídla se ukládají do tukových buněk a narušují proces spalování energie a uložených tuků. Další výzkum potvrdil, že pesticidy mohou zapřičinit zvýšení tělesné hmotnosti. Samozřejmě není vždy snadné najít celou řadu ekologických produktů. Takže je potřeba vědět, kdy se bio počítá a kdy to není tak důležité. Bio cibule, avokádo, grep? Není nutné. Naopak si ale vybírejte bio celer, broskve, jahody, jablka, borůvky, nektarinky, papriky, špenát, kapustu nebo listovou zeleninu, třešně, brambory a dovážené hroznové víno, které mívá nejvyšší hladinu pesticidů. Platí jednoduché pravidlo: Pokud budete jíst slupku, kupujte Bio.

Postavte se a stůjte

Zda v práci stojíte nebo sedíte má tak velký vliv na Váš zdravotní stav a váš pas jako fitness rutina. Nečinnost (4 a více hodin) způsobuje vypínání enzymu, který řídí metabolismus tuků a cholesterolu. Pro udržení aktivity tohoto enzymu a zvýšení spalování tuků přerušte dlouhou dobu bez aktivity například stáním při telefonování.

Píjte studenou vodu

Pití 6 šálků studené vody denně může zvýšit klidový metabolismus o 50 kalorií denně, přes 2kg za rok. Tento nárůst je způsoben zahříváním vody na teplotu těla.

Jezte ostrá jídla

Kapsaicin obsažený v chilli papričkách může dočasně zvýšit metabolismus až o 23%.

Hned ráno nastartujte metabolismus

Snídaně nastartuje metabolismus a udržuje vyšší hladinu energie po celý den. Ti, kteří nesnídají, mají 4,5x vyšší pravděpodobnost, že budou obézní.

Pijte kávu nebo čaje

Kofein stimuluje centrální nervovou soustavu, a tak každý den může zvýšit váš metabolismus o 5 - 8%, což je 98 - 174 kalorií denně. Šálek čaje může zvýšit váš metabolismus o 12%, jak uvádí jedná japonská studie.

Bojujte vlákninou proti tuku

Vláknina může zvýšit spalování tuků až o 30%. Jezte tak asi 25g za den, což je obsaženo ve třech porcích ovoce a zeleniny.

Jezte potraviny bohaté na železo

Železo je nezbytné pro dopravování kyslíku do svalů a pro spalování tuků. Pokud není ve Vaší stravě dostatek železa, riskujete nízkou hladinu energie a pomalý metabolismus. Dobrými zdroji železa jsou libové maso, fazole a špenát.

Získejte více vitamínu D

Vitamín D je nezbytný pro zachování svalové tkáně. Dobrými zdroji jsou losos, tuňák, vejce a pobyt na slunci a čerstvém vzduchu.

Jezte meloun

Aminokyselina arginin bohatě obsažená ve vodním melounu podporuje hubnutí, podle nové studie v Journal of Nutrition. Jezte meloun a další zdroje argininu (mořské plody, ořechy a semínka) jako snack po celý rok.

Dostatečně se hydratujte

Všechny chemické reakce v lidském těle včetně metabolismu jsou závislé na vodě. Jste-li dehydratováni, spalujete až o 2% méně kalorií, podle výzkumníků z University of Utah.