Novinky / Znáte HIIT? zpět
03. 08. 2010

Znáte HIIT?

Už Vás nebaví dlouhé půlhodinové běhání na páse nebo šlapání na rotopedu? Zařaďte do svého kardio tréninku High Intensity Interval Training neboli TABATA trénink. Tento trénink zvyšuje vytrvalost a umocňuje schopnost vašeho těla spalovat více tělesného tuku i po skončení tréninku.
Během tréninku se sice spálí míň kalorií než při klasické hodinové aerobní aktivitě, ale výborně se rozběhne metabolismus a nastane tzv. burn after affect tedy spalování tuku až po ukončení zátěže. Vysoko intenzivní trénink má tedy vyšší účinnost na spalování tuků a to i přes to, že při samotném cvičení vydáte mnohem méně energie.

Můj trénink na běhacím páse za využití HIIT programu po dobu 25 minut:

- 5 minut zahřátí (warm up) rychlost 7
- 15 minut střídání po 30ti sekundách rychlost 8 a 12
- 5 minut zchládnutí (cool down) rychlost 6

Trénink lze zkrátit pouze na 4 minuty a i tak bude neskutečně účinný. Uděláte 8 kol, kdy budete střídat 20s sprint a 10s jogging.
Je možné libobolně menit délku třéninku a intervalů podle fyzické kondice. Nebo můžete postupně každým tréninkem přidávat jedno kolo navíc. Tento trénink je možné využít jak při aerobní aktivitě (běžecký pás, rotoped, cross trenažér, přeskoky přes švihadlo) tak při posilování (angličáky, dřepy s nadhozem...). Není vhodný pro začátečníky bez zkušeností s tréninkem a kondice.

autor článku: Petra Urbánková