Novinky / Zdraví prospěšné potraviny, které by neměly chybět v podzimním… zpět
11. 12. 2010

Zdraví prospěšné potraviny, které by neměly chybět v podzimním talíři

Sladké brambory - patří k nutričně nejhodnotnějším plodinám na světě - jsou bohaté na beta-karoten, vitaminy C a B26, vlákninu, železo a kalcium. Proto jsou významným antioxidantem a je vědecky prokázáno, že diabetikům pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, takže i přes svůj název „sladké“ jsou pro ně velmi vhodné.

Goji - kustovnice čínská - rudé diamanty - bobule obsahují jedenáct minerálů, osmnáct aminokyselin, šest základních vitamínů,stopové prvky, polysacharidy, mastné kyseliny, karotenoidy (např. Beta karoten), fenol, kyselinu linoleovou, antioxidanty a jiné.

Rakytník řešetlákový - Hippophae - třpitící se kůň - plody rakytníku jsou přirozeným koncentrátem všech nejdůležitějších vitamínů: A, B, vysoký obsah C, D, F, K, aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Vitamínu E rakytník obsahuje nejvíce ze všech rostlinných plodů. Obsahem karotenu, ze kterého se vytváří vitamín A, se rakytník vyrovnává mrkvi, která je považována za jeho nejbohatší zdroj.

Lahůdkové droždí - jsou sušené vločky se 7% výtažkem sladu. Obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitamíny skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny. Celkově se vitamíny typu B podílí na uvolňování energie ze sacharidů a tím příznivě působí na lidský organismus. Z minerálů je to například chrom, který ulehčuje přisvojování glukózy a její pronikání do buněk.

Ořechy - obsahují kvalitní bílkoviny, lecithin, vitamíny B (nejvíce mandle), provitamín A (kešu, pistácie), vitamín E, který chrání tuky před žluknutím (lískové ořechy, mandle, jedlé kaštany, arašídy, vlašské ořechy) a kyselinu listovou.

Autor článku: Petra Urbánková