Novinky / ŽADNÝ STRACH Z POSILOVANÍ! zpět
20. 03. 2011

ŽADNÝ STRACH Z POSILOVANÍ!

Posilování pomůže vyzrát na břišní tuk, stress i onemocnění srdce a rakovinu a je to také jeden z efektivnějších způsobů, jak vypadat skvěle v bikinách. Přesto jen pětina žen posiluje 2x nebo vícekrát týdně.

Zde je 11 důvodů, proč nežít už ani den bez posilování:

1. Ztratíte o 40% více tuků

Pokud si myslíte, že kardio je klíčem k odbourání břišního tuku, čtěte dál:

Ze tří skupin na dietě, kdy první vůbec necvičila, druhá prováděla pouze aerobní cvičení a třetí cvičila aerobně a posilovala - ztratili všichni kolem 10 kg, ale ti, co posilovali, ztratili o 3kg tuku víc než ti, kteří cvičili pouze aerobně. Ti, co posilovali, ztratili téměř výhradně tuk, zatímco druhé dvě skupiny ztratili nejen tuk, ale i svalovou hmotu!

Další výzkum subjektů na dietě ukazuje, že v průměru 75% jejich úbytku na hmotnosti je z tuků, zatímco 25% je ze svalů. Ztrátami svalové hmoty může klesnout váše váha, ale nezlepší to váš odraz v zrcadle. Ztráta svaloviny rovněž zvyšuje pravděpodobnost zpětného nabytí měkké tukové tkáně, kterou jste dietou nebo samotným aerobním tréninkem ztratili. Pokud posilujete a jste na dietě, chráníte si tak vaše těžce získané svaly a spálite více tuků.

2. Vaše oblečení vám lépe padne

Pokud neposilujeme, přijdeme ve věku mezi 30 a 50 o 10 % celkové svaloviny a je pravděpodobné, že tento úbytek bude postupně nahrazen přibývajícím tukem, což zvýší velikost pasu (0.5kg tuku zabere o 18% více prostoru než 0.5kg svalové hmoty).

3. Budete spalovat více kalorií

Posilování zvyšuje počet kalorií , které spálíte, když pak sedíte doma na gauči, protože po každém posilovacím tréninku vaše svaly potřebují energii na opravu svých vláken. Po posilování se zvyšuje metabolismus i na dalších 39 hodin. Posilování také spálí minimálně tolik kalorií jako běhání.

4. Vaše strava se zlepší

Cvičení pomáhá vašemu mozku držet dietní plán. Podle výzkumu ti, kdo netrénují pravidelně, jedí více.

5. Budete lépe zvládat stres

Nejtrénovanější lidé mají nižší hladinu stresových hormonů než netrénovaní. Také po vystavení stresující situaci se krevní tlak lidí s největším množstvím svaloviny vrátil k normálu mnohem rychleji než těch, kteří měli méně svaloviny.

6. Budete šťastnější

U lidí, kteří posilovali 3x týdně 6 měsíců, se výrazně snížily projevy hněvu a měli lepší celkovou náladu.

7. Budete stavět silnější kosti

8. Vaše srdce bude zdravější

Lidé, kteří 2 měsíce dělali posilovací kruhové tréninky 3x týdně, snížili riziko mrtvice o 40% a infarktu o 15%.

9. Budete mnohem produktivnější

Zaměstnanci jsou o 15% produktivnější ve dnech, kdy posilují, ve srovnání se dny, kdy netrénují.

10. Budete žít déle

Celková tělesná síla je spojena s nižším rizikem úmrtí na kardiovaskulární choroby a rakovinu. Vědci také zjistili, že dostatek síly ve středním věku je spojen s "mimořádným přežitím," což je definováno jako dožití se věku 85 bez vážných chorob.

11. Budete ještě chytřejší

Posilování zlepší kognitivní funkci, krátko a dlouhodobou pamět, slovní vyjadřování a soustředěnost.