Novinky / Yo-Yo Dieta Vs. Obezita? zpět
24. 06. 2011

Yo-Yo Dieta Vs. Obezita?

Lidé, kteří drží dietu, jsou zdravější a žijí déle, dokazuje nová studie.

ScienceDaily (07.6.2011) - Lidé na Yo-yo dietě jsou zdravější a žijí déle než ti, kteří jsou obézní, naznačuje nová studie z Ohio University.

Někteří experti tvrdí, že neustálé shazování a znovunabírání tuků mohou být zdraví škodlivé. Nový výzkum však naznačuje, že yo-yo diety jsou lepší než zůstat obézní a vůbec nedržet jakoukoliv dietu.

"Pokud by byla konvenční tvrzení pravdivá, odradilo by to mnoho lidí s nadváhou od snahy hubnout," řekl hlavní autor studie Edward List, vědec Edison Ohio University Biotechnology Institute. "Nový výzkum ukazuje, že prostý akt hubnutí a znovunabírání hmotnosti nezpůsobuje újmu na životě."

Tento závěr potvrdily i studie na myších. Myši, které střídaly vysokotučnou a nízkotučnou stravou každé čtyři týdny během svého přibližně dvouletého života, žily asi o 25% déle a měly lepší hladinu glukózy v krvi než obézní zvířata, která jedla vysokotučnou stravu.

Lidé dodržující yo-yo dietu žijí déle stejně jako kontrolní skupina myší, které byly krmeny stabilně nízkotučnou stravou.

Zdraví myší, které byly na yo-yo dietě, se zhoršilo během fáze s vysokým obsahem tuků, ale jejich hmotnost a hladina glukózy v krvi se vrátily na normální úroveň během období diety s nízkým obsahem tuku. Živataschopnost jako "zlatý standard " a indikátor celoživotního zdravotního stavu, byl 2,04 roků pro myši na yo-yo dietě, ve srovnání s 1,5 roku u obézních myší. Kontrolní skupiny žily v průměru 2,09 roku.