Novinky / VÝHODY SMÍCHU zpět
20. 11. 2012

VÝHODY SMÍCHU

Kromě toho, že nemáme absolutně žádnou pochybnost o tom, že smích nám pomáhá vyrovnat se s různými problémy v životě, bylo také klinicky prokázáno, že zvyšuje naše zdraví tím, že zlepšuje krevní oběh a posiluje imunitní systém. Tento účinek smíchu pomáhá zabránit řadě onemocnění a poskytuje úlevu od fyzické i emocionální bolesti.

Smích způsobuje řadu chemických změn v těle. Dobrý, vydatný smích pomáhá uvolnit enzymy a hormony, které jsou užitečné pro normální fungování různých orgánů díky spojení mezi smíchem a stimulaci mozku a různých žláz.

Zlepšuje Imunitu
Smích zvyšuje v těle uvolnění přírodních antihistaminik. To také aktivuje T-buňky, přírodní anti-biotikum produkované v těle, a to pomáhá posílit imunitní systém a boj s infekcí. Smích také zlepšuje krevní oběh a zvyšuje hladinu kyslíku v krvi, lymfatický systém dostane dostatečné množství dobře okysličené krve, to dále posiluje imunitu proti patogenům.

Harmonizuje Hormony
Smích snižuje hladiny některých hormonů, jako je kortizol, adrenalin, a DOPAC, které jsou spojeny se stresovou reakci. Takto pomáhá zmírnit stres, deprese, smutek, hněv a podráždění. Smích také snižuje bolesti a úzkost a pocity deprese tím, že uvolňuje endorfiny, hormony, které vyvolávají pocit pohody a pozitivity. Zlepšuje naši pozornost a udržuje optimální puls a srdeční tep.

Brání hypertenzi
Smích je velmi prospěšný pro lidi, kteří trpí hypertenzí, protože přispívá ke snížení krevního tlaku na normální. Smích způsobuje hlubší dýchání a zlepšuje krevní oběh, takže kyslík a základní živiny jsou dodávány do všech částí těla.

Neviditelný masér
Dobrý smích funguje jako vnitřní masáž, aniž bychom si to uvědomovali! Smích je dobrý trénink pro plíce, břicho, nohy, záda a obličejové svaly. Stimuluje střeva, masíruje břišní orgány a posiluje břišní svaly. Tak napomáhá trávení i vstřebávání živin a pomáhá spalovat kalorie. Dobrý, silný smích vibruje bránici a stává se tak jedním z nejlepších dechových cvičení.

Stabilizuje hladinu glukózy
Bylo klinicky prokázáno, že smích hraje pozitivní roli v udržování hladiny glukózy v krvi na uzdě, a je tak významným nástrojem v řízení diabetu.

Odplavuje frustrace
Smích pomáhá uvolnění stresu.

Přináší pozitivitu
Smích posiluje sebevědomí a dává duševní sílu vyrovnat se s konflikty a problémy v životě. Také nám pomáhá zbavit se úzkosti a deprese a zvyšuje zdravou komunikaci s ostatními.

Rozjasňuje mysl
Smích ve stresující situaci sníží hladinu stresových hormonů a reguluje srdeční tep, dodá tělu dávku ‚dobrých‘ endorfinů a zvýší naši bdělost.