Novinky / Výhody silového tréninku pro ženy zpět
28. 09. 2011

Výhody silového tréninku pro ženy

Silový trénink má pro ženy mnoho výhod a možná je pro ně i prospěšnější než pro muže. Muži mají tu výhodu, že díky velkému množství hormonu testosteronu snadněji získají silné svaly a udrží si snáze i nižší hladinu tělesného tuku.

Produkce většího množství růstového hormonu má na svědomí větší, těžší a vyšší stavbu kostry mužů. Na konci dospíváni jsou muži průměrně o 5cm vyšší než ženy. Muži mají také větší, delší a pevnější kosti než ženy. Jejich ramena jsou širší v poměru k jejich bokům, zatímco ženy mají širší boky v poměru k jejich ramenům. Tyto kosterní vlastnosti umožňují mužům mít mnohem více svalové hmoty celkově, ale hlavně na končetinách, především v horní části těla.

Další rozdíl mezi muži a ženami, díky kterému je silový trénink ještě výhodnější pro ženy, je tuk. Muži a ženy musí mít určité množství esenciálního tuku, který je nezbytný k životu. Esenciální tuk je přítomen v životně důležitých orgánech jako je srdce, ale i ve většině centrálního nervového systému a kostní dřeni. Ženy mají specifické tuky i v prsou, pánvi, hýždích a stehnech, dané speciálně pro hormonální funkce a rození dětí. Tyto tuky také produkují estrogen. Je obtížné zbavit se tohoto pohlavně-specifického tuku, který je geneticky zakódován do ženského těla a zajišťuje přirozený způsob, jak podporovat přežití lidských bytostí.

Uložené tuky poskytují zásoby energie a chrání naše vnitřní orgány a kosti. Překvapivě muži a ženy ukládají procentuálně relativně stejné množství tuku, ale pohlavně-specifické základní tuky jsou důvodem rozdílu mezi celkovým množstvím tuků u mužů a u žen. Ženy mají i více tuku ve svalech mezi svalovými vlákny než muži. Fyziologicky jsou tedy ženy o něco kulatější, méně pevné a trochu menší než muži.

Muži mají často výhodu, že jsou aktivnější v době dospívání. Dívky si často hrají méně aktivním způsobem, zatímco chlapci jsou více podporováni v běhání, skákání a jiných sportovních aktivitách.

Ženy mají nižší hladinu testosteronu, anabolického hormonu, který přispívá ke zvýšení svalové hmoty. Posilování tedy u žen způsobuje spíše změny ve složení těla (např. snížení tuku, zvýšení pevnosti a síly), aniž by musely omezit příjem kalorií. Takže možná silový trénink je opravdu svatý grál fitness a cvičení pro ženy.

Mezi výhody, které přináší silový trénink z hlediska zdraví a dlouhověkosti, patří mimo jiné:

- zvýšení pevnosti vašeho těla a snížení tělesného tuku

- zvýšení hustoty kostí

- zlepšení imunitního systému

- zpomalení účinků stárnutí.

A navíc, jak ví každý, kdo kdy v životě zvedl závaží, posilování pozvedne náladu a dodá sebedůvěru.