Novinky / Více přestávek během sezení prospívá vašemu pasu a srdci zpět
16. 02. 2011

Více přestávek během sezení prospívá vašemu pasu a srdci








ScienceDaily - Stejně jako příliš malý výkon, také příliš mnoho sezení škodí lidskému zdraví. Nyní nová studie zjistila, že nezáleží pouze na délce času, který lidé stráví vsedě, ale také na počtu přestávek, které si udělají během sezení u stolu nebo na pohovce. Četné přestávky, i když jsou pouze minutové, jsou dobré pro srdce lidí a šířku pasu.

Bylo zjištěno, že delší doba sezení, a to i u lidí, kteří také středně až intenzivně cvičili, je spojena s horší kardio-metabolickou funkcí a zvýšenou zánětlivostí, nižší hladinou HDL (" hodného ") cholesterolu, vyšší hladinou C-reaktivního proteinu (což je důležitý indikátor zánětu) a triglyceridů (krevních tuků) - a také s větším obvodem pasu.
Studie však také ukázala, že lidé, kteří strávili dlouhou dobu sezením, ale měli během této doby více přestávek, měli nižší hladinu C-reaktivního proteinu a také měli menší obvod pasu.

Dr. Genevieve Healy, výzkumný pracovník University of Queensland, Austrálie, který studii vedl, řekl: " Co se týče počtu přestávek v sezení, byly nejvýznamnější rozdíly pozorovány u obvodu pasu. Horních 25% lidí s nejvíce přestávkami mělo v průměru o 4,1 cm menší obvod pasu než lidé v nejnižších 25% . "

Během studie byla nejkratší doba sezení 1,8 hodiny denně, nejdelší 21,2 hodiny denně, nejmenší počet přestávek v průběhu celých sedmi dní byl 99, a nejvyšší byl 1 258.

Dr. Healy řekl: "Náš výzkum ukázal, že i malé změny, jako je postavit se na jednu minutu, pomohou ke snížení zdravotních rizik."

Praktické tipy pro pracoviště jako jsou kanceláře mohou být následující:
- stát během telefonického hovoru,
- zajít za kolegy spíše než jim telefonovat nebo posílat e-maily,
- během zasedání dodržovat pravidelné přestávky,
- chodit na toaletu do jiného patra,
- umístit věci, jako jsou odpadkové koše a tiskárny tak, že se k nim musí chodit,
- používat schody místo výtahu všude, kde je to možné.

Dr. Healy řekl, že " teoreticky by snížení doby sezení na 1-2 hodiny denně mohlo mít značný dopad na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. "