Novinky / Věda za velikostí vašeho "pozadí" zpět
18. 03. 2012

Věda za velikostí vašeho "pozadí"

Kalorie a evoluce

Slovo "kalorie" nebylo vytvořeno, abyste se po jídle cítili provinile. Je to prostě jen jednotka měření, která definuje energii - každá kalorie je malý balíček energie, kterou tělo používá k tomu, aby mohlo fungovat. Když dáte tělu správné množství energie, udrží si svou váhu. Když mu dáte příliš mnoho, přiberete na váze. Tělo je produktem tisíciletí evoluce a během většiny z nich bylo jídlo vzácné. Aby člověk nezemřel hlady, vyvinulo si tělo zvyk ukládat kalorie jako tuk. Tímto způsobem, když bylo potřeba energii v období, kdy nebylo nic k jídlu, mohla být energie dodána z těchto rezerv namísto zpomalení funkce orgánů.

Pokud byl člověk nucen žít ze svých tukových zásob delší dobu, začal hubnout a zeštíhlovat. Takže pokud chcete zhubnout, stačí jen žít ze svých tukových zásob, ne? Bohužel to není tak jednoduché. Pokud totiž snížíte příjem kalorií příliš drasticky a příliš mnoho, vaše tělo se bude bránit - tělo vidí své tukové zásoby jako jediné, co stojí mezi vámi a pomalou smrtí hladem. Proto bude postupně snižovat množství energie, kterou potřebuje, abyste fungovali. Je to jen rozpočtování tukových zásob tak, aby je nespotřebovalo příliš rychle. Pokud toto pokračuje příliš dlouho, vaše tělo začne odbourávat svalovou tkáň na energii, aby mu zůstaly tukové zásoby, až bude ještě hůř.

Tuky versus svaly

To je špatná zpráva, protože svalová tkáň potřebuje více energie na přežití než tuk. Tuk jenom sedí, ale svalová tkáň pracuje pro vás. Člověk se silnější a méně náchylný ke zraněním a svalová tkáň umožňuje vašemu tělu, aby fungovalo na vyšší úrovni. K udržení svalnatého těla se spotřebuje mnohem více kalorií, takže v době strádání se tělo snaží zbavit svaloviny a udržet tukové zásoby. Když se toto stane, tělo potřebuje i méně kalorií k přežití, takže je ještě méně pravděpodobné, že se pustí do využívání tukových zásob.

Trik je v tom snížit energii, kterou tělu dodáváme jídlem pouze o malé množství, a zároveň zvýšit energii, kterou vydáváme. Jinými slovy - jíst méně a více se pohybovat. Jestliže tělu dodáme o 500 kalorií méně, než potřebuje každý den, dosáhneme ztráty půl kila tuku za týden. Vytvoříte-li tento schodek pouze snížením požitých kalorií, budete riskovat i ztrátu svalové hmoty. Ale pokud přidáte cvičení, budete zatěžovat svaly natolik, že zůstanou v neustálém cyklu opravy a růstu a budete udržovat metabolický běh vašeho těla na vysoké obrátky. Tělo nebude dramaticky snižovat své kalorické potřeby, protože musí všechnu tuto svalovou tkáň udržet, a tak je více pravděpodobné, že se pustí do tukových zásob.

Trpělivost

Tukové buňky jsou jako malé bublinky naplněné tukem. Skutečný počet tukových buněk se nemění, jen jsou více či méně naplněné, jak přibíráme nebo ubýváme na váze. Když se tělo pustí do svých tukových zásob, bere trochu tuku ze všech tukových buněk po celém těle. Postupem času jsou tyto buňky téměř prázdné a vy menší a štíhlejší.

Poto redukce tuku v jedné partii těla nefunguje. Celý proces je systémový a není nic, co můžete udělat, aby se to stalo pouze v jednom místě. Část těla, která má na sobě nejvíce tuku bude poslední, protože má více uloženého tuku, kterým se musíte propracovat. Ale pokud vytrváte, tak se to stane, protože lidské tělo takto funguje.