Novinky / Tipy na zlepšení stravitelnosti proteinu zpět
19. 02. 2012

Tipy na zlepšení stravitelnosti proteinu

Správné trávení bílkovin je důležité z toho důvodu, že naše tělo neumí bílkoviny vyrábět a ani je uložit. Proto je pro tělo velmi důležité přijímat dostatečné množství bílkovin.

A to lze zajistit pouze tehdy, když je tělo schopno strávit bílkoviny správně. U sacharidů a dalších cukrů začíná jejich trávení již od okamžiku, kdy jsou v ústech.

Avšak s proteiny je to jinak. Jejich trávení začíná v žaludku pomocí kyseliny chlorovodíkové a pokračuje ve střevech enzymy trypsinem a chymotrypsinem. Tyto bílkoviny jsou rozkládány na aminokyseliny. Bílkoviny jsou jedny z největších molekul potravin, a proto nejsou příliš snadno stravitelné.

Způsoby, jak zlepšit trávení bílkovin:

Tip # 1

Jezte malá, častá jídla. Bílkoviny jsou těžko stravitelné, obvykle může trvat 3 hodiny a více než jsou úplně stráveny. Takže jíst často menší porce vytváří vhodné prostředí pro vstřebávání bílkovin. Zkuste jíst jídlo z masa a zeleniny, a teprve později další jídlo složené ze sacharidů.

Tip # 2

Jezte bílkoviny v nejlépe stravitelné formě - jeden z nejlepších příkladů je syrovátkový protein. Syrovátkový protein funguje nejlépe poté, co tělo prošlo intenzivní fyzickou aktivitu, protože je to doba, kdy tělo je ve stavu absorbovat větší množství bílkovin.

Tip # 3

Způsob, jakým jsou bílkoviny metabolizovány, se liší od člověka k člověku. Například, někteří lidé snadno tráví červené nebo zpracované maso, zatímco pro některé jsou vaječné bílky a drůbež bez kůže stravitelnější. Obecně platí, že lehce stravitelné bílkoviny jsou bílky, tvaroh, bílý jogurt, sójové boby, atd.

Tip # 4

Jedenou z nejlepších pomůcek pro trávení bílkovin v žaludku je dostatek pitné vody. Obecně řečeno, potravina musí být hydratovaná, rozložená a snadno přemístitelná v trávicím traktu, aby mohla být strávena. A voda tomu všechmu napomáhá. Je vhodné pít vodu půl hodiny před a hodinu po jídle. Je třeba vyhnout se pití během jídla, protože to ředí žaludeční šťávy nutné pro trávení.

Tip # 5

Kombinujte bílkoviny se zeleninou. Ta pomáhá tělu méně pracovat během metabolismu bílkovin.

Tip # 6

Sledujte svůj denní příjem bílkovin. Podle Světové zdravotnické organizace, zdravý dospělý by měl přijmout 0,45 g bílkovin na kilogram ideální tělesné hmotnosti za den.