Novinky / Tipy na léto zpět
27. 05. 2012

Tipy na léto

V létě můžeme snadno zakusit zažívací potíže, a tak lehká a méně tučná strava je velmi doporučována. Je to ideální období k zařazení takových jídel do našeho jídelníčku, která ochladí tělo a pomohou vylučovat toxiny.

Obecně lze říci, že potraviny, které chladí, jsou převážně zelené - hlávkový salát, okurky a řeřicha jsou některé z těch nejlepších. Jen málo druhů zeleniny zahřívá. Ryby a mořské plody také chladí, zatímco ostatní druhy masa zahřívají.

Zde jsou některé druhy ovoce a zeleniny, které pomohou vašemu tělu přizpůsobit jeho teplotu a které vás chrání během horkých letních dnů:


vodní meloun
meruňka
ananas
citrón
broskev
pomeranč
chřest
klíčky
bambus
Bok choy
brokolice
čínské zelí
kukuřice
okurka
žampiony
hráchove lusky
špenát
letní squash
řeřicha
mořská řasa
Mung fazole
koriandr
máta
kopr

Další užitečné tipy na letní sezónu:

- osvěžte se během dne džbánem vody s plátky citrónu a okurky,
- jezte s mírou, přílišná konzumace jakékoli potraviny, zejména chladivých potravin, může vést ke špatnému trávení, letargii, případně průjmu,
- omezte mléčné výrobky, těžké, mastné a smažené potraviny.