Novinky / Švédsko se stalo první západní zemi, kde vypracovali národní… zpět
14. 08. 2014

Švédsko se stalo první západní zemi, kde vypracovali národní výživová doporučení, která odmítají populární dietní dogma hlásající nízký obsah tuku ve výživě.

Výživoví poradci zdůrazňují prospěch diety s nízkým obsahem sacharidu a vysokým obsahem tuku.

Změna dietních doporučení nastala po zveřejnění dvouleté studie nezávislého Swedish Council on Health Technology Assessment. Výbor přezkoumal 16 000 studií publikovaných do 31. května 2013.
Tato zpráva mění stávající koncepty vzhůru nohama a zdůrazňuje nízký obsah sacharidů s vysokým obsahem tuků v dietě jako nejúčinnější zbraň proti obezitě.

Švédský lékař Andreas Eenfeldt, který provozuje nejoblíbenější zdravotní blog ve Skandinávii (DietDoctor.com), publikoval některé z nejvýznamnějších bodů této studie:

Markery zdraví se zlepší s nízkým obsahem sacharidů:

... Větší zvýšení HDL cholesterolu ("dobrý cholesterol"), aniž by to mělo jakýkoli nepříznivý vliv na LDL cholesterol ("špatný cholesterol").
...Zlepšení hladiny glukózy u osob s obezitou a diabetes a nepatrné snížení hladiny triglyceridů.

...Máslo, olivový olej, smetana, ani slanina nejsou škodlivé potraviny. Právě naopak. Tuk je ta nejlepší věc pro ty, kteří chtějí zhubnout.

...Neexistuje žádné spojení mezi vysokým příjmem tuků a kardiovaskulárními chorobami.

Jeden z členů odborné komise byl prof.Fredrik Nyström, dlouholetý kritik diet s nízkým obsahem tuků a zastánce výhod nasycených tuků ze zdrojů, jako je máslo, plnotučné smetany a slaniny řekl:

Výsledky nedávné vědecké studie mají nesporný výsledek: náš hluboce zakořeněný strach z tuku je zcela neopodstatněný. "Nepřiberete tuk z tučných potravin, stejně jako nedostanete aterosklerózu z vápníku nebo nezezelenáte ze zeleniny."

Nyström již dlouho prosazoval výrazně snížený příjem sacharidů z potravy s vysokým obsahem cukru a škrobu, aby se dosáhlo zdravé hladiny inzulínu, krevních lipidů a dobrého cholesterolu. To znamená skoncování s cukrem, bramborami, těstovinami, rýží, pšeničnou moukou, chlebem a naopak zahrnutí olivového oleje, ořechů, másla, plnotučné smetany, tučných ryb a tučnějšího masa do našeho jídelníčku.

Existuje mnoho manter, které jsme se naučili přijímat jako pravdy:

"Kalorie jsou kalorie, bez ohledu na to, odkud pocházejí."

"Je to všechno o rovnováze mezi kalorií dovnitř a kalorií ven."

"Lidé jsou tlustí, protože se dost nepohybují."

"Snídaně je nejdůležitější jídlo dne."

"Samozřejmě to není pravda. Tento druh nesmyslů dává lidem s problémy s hmotností špatný pocit o sobě. Pro mnoho lidí vyšší příjem tuku znamená, že se budou cítit nasyceni a nebudou mít potřebu jíst každých pět minut.
Jistě, cvičení je skvělé v mnoha ohledech, ale to, co skutečně ovlivňuje hmotnost, je strava.