Novinky / Spánek v práci zpět
10. 12. 2010

Spánek v práci

Některé společnosti poskytují matrace a oční masky, jiné vyhrazují prostory pro polední zdřímnutí.
Spánek v práci se pomalu stává součástí kancelářského protokolu, ne důvodem k výpovědi. Rostoucí počet společností si začíná uvědomovat přínosy krátkého zdřímnutí pro zdraví, jako jsou zvýšená ostražitost, inteligenční potenciál a menší nemocnost. Zatímco krátké zdřímnutí není potřebné pro ty, kteří pravidelně spí doporučených osm hodin za noc, může být klíčové pro ostatní.
"Většina lidí nemá dostatek spánku", říká Nancy Collop, presidentka Americké akademie spánkové medicíny. "A takovým lidem zdřímnutí jednoznačně pomůže. Nejdůležitějším faktorem je doba trvání a je prokázáno, že i krátká doba spánku může být užitečná."
Některé společnosti nabízejí místnosti určené ke zdřímnutí, nebo dokonce zřizují stany a patrová lůžka.
Například ve Workmanově nakladatelství v New Yorku zaměstnanci obvykle spí pod pracovními stoly.
"Můžete zavřít oči na 10 nebo 15 minut a probudit se s pocitem úplné svěžesti," říká Susan Bolotin, šéfredaktorka Workmanova nakladatelství, kde toto praktikují již od roku 2007. "Viděli jsme velice pozitivní účinky. I já mám matraci stále ve své kanceláři a je o mně známo, že si často zdřímnu s oční maskou." Susan Bolotin rozeslala oční masky členům svého týmu a občas dokonce "propůjčuje podlahu" ve své kanceláři těm, kteří vlastní kanceláře nemají a potřebují si zdřímnout.
Jiné společnosti, včetně British Airways, Nike, Pizza Hut a Google, nabízejí lehátka a "odpočinkové pokoje."
Většina zaměstnavatelů umožňující zdřímnutí ve jménu zdraví svých zaměstnanců se odvolává na výzkum, který potvrzuje, že lidé, kteří si chodí denně na 30 minut zdřímnout, mají o 37% menší pravděpodobnost, že zemřou na onemocnění srdce než ti, kteří toto nečiní, uvádí studie zveřejněné v Archives of Internal Medicine v roce 2007. Zdřímnutí může také posílit imunitní systém, vede k menšímu počtu dnů nemocenské a zvyšuje pracovní nasazení a tvořivost.
Dobře odpočinutý zaměstnanec je zaměstnancem veselým.