Novinky / Snížení kalorií hraje větší roli v udržení váhového poklesu než… zpět
23. 07. 2011

Snížení kalorií hraje větší roli v udržení váhového poklesu než cvičení

ScienceDaily (14. května 2007) - známou mantrou úbytku hmotnosti je podle University of Alabama "snížení kalorií a zvýšení výkonu." Jenže z nového výzkumu vyplývá, že pro ty, kteří úspěšně zhubli, je snížení kalorií účinný způsob, jak tuto nižší váhu udržet, zvláště když je těžké najít si čas na cvičení. Vědci uvádějí, že 80% účastníků studie Eat Right udrželo váhový úbytek po dobu dvou let sledování a většina z nich ho držela především nízkokalorickou stravou.

Jamy Ard - odborný asistent výživy a lékařské vědy - řekl, že právě kontrola kalorií vedla k úspěšnému udržování hmotnosti bez ohledu na skutečnost, že tyto osoby nedodržovaly doporučené množství cvičení."
80% těch, kterým se podařilo udržet svoji sníženou váhu, spotřebovávali méně kalorií než ti, kteří přibrali na váze, protože spíše inklinovali ke konzumaci potravin obsahujících nízkou hustotou energie, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Konzumace stravy s nízkou hustotou energie znamená, že můžeme jíst více,ale přijmout méně kalorií, než při konzumaci potravin s vysokou hustotou energie.

Zatímco význam tělesné aktivity je dobře zdokumentován, naše studie ukazuje, že přijímání menšího množství kalorií ve formě jídel s nízkou hustotou energie může snížit množství fyzické aktivity, která je skutečně nezbytná pro udržování hmotnosti, "řekl Cox Tiffany, koordinátor studie.

Hustota kalorií je klíčem k hubnutí.

ScienceDaily (8.6.2007) - Ne jíst méně, ale jíst chytře, může být klíčem k hubnutí. Roční klinická studie ukazuje, že diety se zaměřením na potraviny s nízkým obsahem kalorií podporují zdravé hubnutí a pomáhají lidem ovládat hlad.
Potraviny, které mají vysoký obsah vody a nízký obsah tuku - jako je ovoce, zelenina, polévky, libové maso a nízkotučné mléčné výrobky - mají nízkou kalorickou hustotu a poskytují jen málo kalorií v každém soustě.