Novinky / Skvělá zpráva, kalorie jsou bezvýznamné! zpět
15. 04. 2012

Skvělá zpráva, kalorie jsou bezvýznamné!

Publikované dne 2. února 2012

Snad nikdy nebylo více nízkokalorických a nízkotučných výrobků v supermarketech, než je právě teď, a některé "light" výrobky dokonce svůj podíl na trhu každý rok zdvojnásobí. Přesto máme vyšší úroveň obezity a diabetu 2. typu než kdykoliv předtím!

Existuje přímá souvislost mezi vynálezem vyráběných tuků a nízkokalorických sladidel a nárůstu obezity a nemocí souvisejících s výživou, jako je diabetes mellitus 2. typu. Pokud si dáte dohromady na časové ose vztah mezi těmito výrobky a nemocemi, jejich vztah se stává velmi zřejmým. Nízkokalorické potraviny jsou vyrobené tak, že kalorie z nich vyjmuté - jako jsou přírodní cukry - jsou nahrazeny umělými sladidly a přírodní tuky průmyslovými, což se na první pohled zdá jako dobrý nápad, ale tyto výrobky jsou tak cizí našemu tělu, že nemá ponětí, co s nimi. To vytváří v těle stres, a tak se vytvářejí vhodné podmínky pro ukládání tuku.

Podle studie zveřejněné v American Psychosomatic Society, diety omezující kalorie zvyšují produkci kortizolu v játrech a kortizol hraje klíčovou roli v ukládání tuků v těle.

Kalorie jsou bezvýznamné, protože způsob, jakým jsou kalorické hodnoty potravin určené, nemá absolutně nic společného se způsobem, jakým je naše tělo zpracovává. Lidské tělo rozkládá jídlo pomocí enzymů v chemickém procesu, který uvolňuje energii, a co je důležitější, uvolňuje výživné látky. Nespalujeme jídlo při vysokých teplotách s využitím elektřiny v bombovém kalorimetru (což je způsob, jakým se určuje, kolik kilokalorií určité potraviny obsahují).

Kalorie jsou prostě nespolehlivým měřítkem energetického potenciálu v naší potravě a nejsou absolutně žádným měřítkem toho, jak výživné jídlo je. Všechny potraviny obsahují více nebo méně kalorií, ale ne všechny potraviny obsahují výživné látky, jako jsou minerální látky, vitamíny a stopové prvky, které tělo potřebuje k budování a náhradě miliónů svých buněk, které umírají každý den. Kalorie nestaví buňky, živiny ano.

Nízkokalorické potraviny, které jsou málo výživné nebo neobsahují žádnou výživu, jsou převážně vyrobené potraviny. Naopak existují i nízko a vysoko kalorické potraviny, které jsou výživné, a jsou to převážně přírodní produkty .

Takže závěr je, že nezáleží na tom, kolik kalorií je v potravinách, které jíme. Důležité je, kolik výživy jsme schopni z potravin získat. Chceme-li zhubnout jako národ a zvrátit trend diabetu, musíme vidět jídlo jinak. Počítání kalorií nefunguje, protože na nich nezáleží. Musíme se podívat za hranice kalorií a prohlédnout si složení potravin v naší stravě.