Novinky / Sacharidy večer? Proč ne?
zpět
17. 06. 2017

Sacharidy večer? Proč ne?

Na internetových stránkách věnujících se stravě a cvičení se můžeme v "doporučených" jídelníčcích dočíst, že na večeři jsou výborné zeleninové saláty na milion způsobů, a když se poštěstí, tak tam můžeme zahlédnout i nějakou bílkovinu.
Často se tedy dočteme, že pokud si dáme sacharidové jídlo na večer, tak jsme udělali tu nejhorší věc na světě a tělo se nám za to odmění v podobě tuku. Ale je tomu opravdu tak?
Důležitým faktorem ať už při hubnutí či nabírání svalové hmoty je energetická rovnováha.
Podmínkou pro přežití je příjem energie - bez toho to nejde. Teď jen určit ten správný příjem... Na něm se podílí v první řadě bazální metabolismus a také fyzická aktivita jedince. Tudíž když denně přijmeme přesně tolik kolik potřebujeme tělo se nachází v rovnovážném stavu, kdy nepřibírá ani nehubne.

Co tedy chceme? - Hubnout? - Přibírat?

To je otázka, na kterou si musíme odpovědět jako první při plánování stravy během dne. Pokud si chceme udržet váhu, tak by denní příjem potravy měl odpovídat našim potřebám. Pokud chceme hubnout nebo budovat svalstvo, tak se za celý den musíme dostat do přijatelného energetického deficitu nebo nadbytku. Dnes už ale víme, že to hodně závisí na celkovém množství přijatých živin.

A co ta večeře?

Jak asi správně tušíte, bude odpověď na tuto otázku záviset na tom, jak se vám v předchozích jídlech povedlo naplnit vaše nutriční požadavky. Pokud je období večera časem, kdy si na sebe uděláte konečně po celém náročném dnu čas a těšíte se, až se najíte, tak tomu jednoduše uzpůsobte váš celkový denní příjem energie. Je prakticky jedno, kolik porcí během dne přijmeme a také kdy, důležitý je celkový denní energetický příjem.