Novinky / Rozdíly v metabolismu tuků mezi muži a ženami zpět
18. 09. 2013

Rozdíly v metabolismu tuků mezi muži a ženami

Během posledních 2 let se počet případů obezity v USA se zvýšil o více než 50%. Primární příčinou přibývání na váze je příjem energie, která neustále přesahuje množství fyzické aktivity, a tudíž výdeje energie.

Rozdíly v ukládání tuku
Ženy mají obecně vyšší procento tělesného tuku než muži. Zdravý rozsah tělesného tuku u žen je 20-25% a pro muže 10 - 15%. Procento tělesného tuku více než 20% u mužů a 30% u žen indikuje obezitu.

Měření obvodu pasu je další způsob, jak určit zdravotní rizika. Zdravý obvod pasu je pod 102 cm pro muže a 88 cm pro ženy. Nedávný výzkum ukázal, že metabolismus tuků v klidu je u žen nižší než u mužů, což přispívá ke zvýšenému ukládání tuku u žen ve srovnání s muži.

Výzkum metabolismu tuku při aktivitě naopak ukazuje, že ženy - v porovnání s muži - odvozují větší část svého energetického výdaje z tuků při nízké až střední intenzitě cvičení.

Existují výrazné rozdíly ve využití, metabolismu a ukládání tuku mezi pohlavími. Bude zapotřebí další výzkum k určení přesného mechanismu zapojeného do tohoto rozdílu mezi pohlavími, stejně jako odpověď na otázku, proč zvýšení metabolismu tuků je patrné v průběhu cvičení, ale ne v klidu. Rozdíly v procentech tělesného tuku, jeho rozložení, hormonální reakci na cvičení a citlivost a typ hormonálních receptorů mohou přispívat k rozdílům v metabolismu tuků mezi pohlavími.

Kardiovaskulární trénink - doporučení:
- vytrvalostní cvičení 3 - 5 dní v týdnu, způsobem, který rytmicky zapojuje hlavní svalové skupiny, jako je chůze, jogging, veslování, aqua a kick-box.
- při intenzitě 55% - 90% maximální tepové frekvence,
- s kontinuálním trváním 20 - 60 minut.


Jak optimalizovat metabolismus tuků během aerobního cvičení:
1) Pravidelně začlenit kardiovaskulární cvičení nízké intenzity po delší dobu. Tím se zlepší metabolismus tuků, a to zejména u žen.
2) Začlenit některé kardiovaskulární cvičení větší intenzity po kratší dobu, jako intervalový trénink. Pokud se zvýší intenzita cvičení, tak se zvýší i celkový výdej energie.
3) Začlenit cross-training do tréninku, což zabrání přílišné unavě a užívání stejných svalů ve stejných pohybových vzorcích. Toto sníží výskyt stresu na pohybový aparát, pomůže prevenci bolesti svalů, vzniku zranění a přetrénování.

Tuková tkáň
Tukové zásoby se zvyšuji od narození až do dospělosti. Obézní dospělí mají 60 -100 miliard tukových buněk, ve srovnání s 30 - 50 biliony u neobézních dospělých.
Počet tužkových buněk se výrazně zvýší během prvního roku života, pak se postupně zvyšuje až do puberty, potom se výrazně zvyšuje opět po dobu 7 let až k maximálnímu počtu buněk stanovenému pro období dospělosti.
Nicméně jejich velikost a počet může být zvýšen v každém věku. Přesný mechanismus není dosud znám, ale předpokládá se, že tukové buňky mají určitou kapacitu, a jakmile je tato kapacita naplněna, vytvoří se nová buňka.

Tukové buňky mohou zvýšit nebo snížit velikost, ale množství tukových buněk, které se v těle vyvinou, je trvalý.