Novinky / Poměr výšky a pasu je "přesnější než BMI" zpět
19. 07. 2013

Poměr výšky a pasu je "přesnější než BMI"

Podle odborníků, kteří tvrdí, že příliš velká velikost kalhot může výrazně zkrátit život, by váš pas neměl být větší než polovina vaší výšky
Měření poměru pasu k výšce je lepší způsob, jak předvídat délku života, než index tělesné hmotnosti (BMI) - metoda široce používaná lékaři při posuzování celkového zdraví a rizika nemoci, řekli výzkumníci.

BMI se vypočítá jako jedincova hmotnost v kilogramech dělená druhou mocninou jeho výšky v metrech; studie ale zjistila, že jednodušší měření pasu proti výšce dalo přesnější predikci délky života.

Lidé s nejvyšším poměrem pasu-k-výšce, jejichž míry okolo pasu byly 80% jejich výšky, žili o 17 let méně, než je průměr.

Tím, že si budeme udržovat obvod pasu na méně než polovině své výšky, můžeme pomoci zabránit mozkové mrtvici, srdečním onemocněním a cukrovce a přidat léta ke svému životu, jak tvrdí výzkumníci.

Pro 183 cm vysokého muže by to znamenalo mít obvod pasu do 91 cm a pro 163cm vysokou ženu pod 81 cm.

Dr. Margaret Ashwell, jejíž předchozí výzkumy naznačují, že poměr pasu k výšce je lepším nástrojem než BMI pro predikci řady nemocí, prezentovala svá zjištění na Evropském kongresu o obezitě v Liverpoolu.

Měření pasu je důležité, protože představuje úroveň centrálního tuku, který se hromadí kolem orgánů a velmi úzce souvisí s mrtvicemi a srdečními chorobami

Řekla: "Pokud se měřením poměru pasu a výšky dostaneme mnohem dříve ke zjištění, že něco je špatně, pak můžeme dříve něco udělat.
Toto měření funguje velmi dobře i u dětí, protože i když se mění jejich obvod pasu, mění se i jejich výška."

Tabulka poměru výšky a pasu