Novinky / Pocit tloušťky může způsobit, že opravdu tuky naberete! zpět
06. 09. 2012

Pocit tloušťky může způsobit, že opravdu tuky naberete!

ScienceDaily (08.8.2012) - Jsou všude - v časopisech, na internetu, v televizi - mimořádně štíhlí lidé, kteří jsou prezentováni jako ideály tělesné formy. Ale navzdory rostoucímu tlaku být hubení je více a více lidí trpících nadváhou. Nyní vědci z Norwegian University of Science and Technology (NTNU) zjistili, že dospívající s normální hmotností, kteří vnímají sami sebe jako tlusté, mnohem pravděpodobněji budou tlustí, až vyrostou.

Častá konverzace o tloušťce je spojena se zvýšenou nespokojeností s vlastním tělem, bez ohledu na obvod pasu. Vysokoškolačky, které často mluví negativně o velikosti a tvaru svých těl, jsou se svým tělem nespokojené a častěji považují ultra-hubené tělo za ideální. Lépe jsou na tom ti, kteří mluví o tuku méně často, jak vyplývá z článku v Psychology of Women Quarterly.

Dalším zajímavým zjištěním bylo, že frekvence " diskuze o tuku" nesouvisela s respondentovým BMI. "Jinými slovy, nebyl žádný vztah mezi skutečnou velikostí těla žen a tím, jak často si stěžovaly na svoji velikost svým vrstevnicím," Salk a Engeln-Maddox napsali.

"Tyto výsledky slouží jako připomínka, že pro většinu žen hovor o tělesném tuku není o tom, že by tlusté byly, ale spíše o pocitu tloušťky."