Novinky / Pijete příliš mnoho nebo málo vody? zpět
20. 08. 2013

Pijete příliš mnoho nebo málo vody?

Naše těla každý den vyžadují minimální množství čisté přírodní vody na udržení dostatečné hydratace.Správně hydratované tělo zvýší "komunikaci buňek", což vede k lepšímu zdraví.

V našem těle voda přepravuje prvky (hormony, chemické vzkazy a živiny) do životně důležitých orgánů, které na oplátku produkují látky, které jsou pak k dispozici zbytku těla. Bez správné hydratace mozek, který je z 85% voda a reguluje v těle "vodní cesty", není schopen pracovat efektivně.

Miliony lidí pijí denně nadměrné množství tekutin úplně zbytečně.Toto "zdravotní" doporučení je "bez podstatného důkazu", je přehnané a nepomáhá při hubnutí, říká přední odborník na výživu.

Také vypití velkého množství tekutin ve spěchu a najednou, aby byla denní dávka dodržena, způsobí, že buňky se stejně nebudou hydratovat tak, jak je potřeba - pouze se zředí moč.

Pan Tsindos z oddělení dietetiky a výživy člověka na La Trobe University v Melbourne dále řekl: "Pití velkého množství vody samo nezpůsobí pokles tělesné hmotnosti. Je také nutné dodržovat nízkokalorickou dietu". Výzkum rovněž ukázal, že voda přijatá v potravinách má pro organismus větší význam při snižování hmotnosti než snaha úplně se vyhnout příjmu potravin .

Zatímco voda údajně podporuje hubnutí, čaj a káva byly chybně odsouzeny jako potenciálně vedoucí k dehydrataci, ačkoliv přispívají k denní dávce tekutin a bez ohledu na jejich obsah kofeinu nevedou k dehydrataci."
"Musíme udržet rovnováhu tekutin, ale zároveň musíme také vzít v potaz tekutiny v ovoci, zelenině a ovocných šťávách."

Velmi důležitá je i kvalita vody, kterou pijeme!
Měli bychom se vždy snažit pít čistou, filtrovanou, chemicky neošetřovanou vodu. Pokud to není možné, voda by měla být alespoň několik minut převařována.

Minimální denní dávka příjmu tekutin pro naši tělesnou hmotnost a optimální fungování buňek:

http://www.csgnetwork.com/humanh2owater.html