Novinky / Padesátník může být stejně fit jako někdo o 30 let mladší - … zpět
22. 11. 2011

Padesátník může být stejně fit jako někdo o 30 let mladší - cvičení je klíč

ScienceDaily (11 října 2011) - Kdo je pravděpodobně více fit -líný 20ti letý nebo aktivní 50ti letý? Nový výzkum z norské Univerzity vědy a technologie poskytuje statistické důkazy, že 50-letý může být stejně fit jako někdo o 30 let mladší.

Cvičení - kolik a jak intenzivní - je klíčovým faktorem v určování celkového zdravotního stavu jedince," říká Stian Thoresen Aspenes, výzkumník KG Jebsen Center.

Výzkum se také zabýval výhodami vysoce intenzivního cvičení ve formě intervalového tréninku - kde jsou čtyři nebo více krátkých období (obvykle 4 minuty) velmi vysoké intenzity cvičení následovány stejným počtem krátkých intervalů s nižší intenzitou. Výzkum potvrdil, že tento intervalový trénink nazvaný 4x4 je rychlý způsob, jak zvýšit kondici.

Být aktivní, je nejdůležitější

Výzkum dále ukázal, že udržování určité úrovně fyzické aktivity je velmi důležité. Prospěch z aktivity v mládí je malý, pokud člověk není aktivní dnes. "Nestačí být velmi aktivní pouze v mladém věku, musíte zůstat aktivní po celý život, abyste získali přínos pro vaše zdraví," říká profesor Wisloff.