Novinky / Omezení sacharidů po dva dny v týdnu funguje lépe než počítání… zpět
05. 12. 2012

Omezení sacharidů po dva dny v týdnu funguje lépe než počítání kalorií po celý týden

Vědci tvrdí, že přísná dieta dodržovaná pouhé dva dny v týdnu je mnohem účinnější způsob, jak zhubnout, než se snažit počítat kalorie po celou dobu.

Zjistili, že ženy, které držely dietu zahrnující ovoce, zeleninu a libové maso dva dny v týdnu, přičemž jedly tolik, kolik chtěly v ostatních dnech, ztratily téměř dvakrát tolik než ženy, které byly na dietě neustále.

Výzkumníci na University Hospital v Jižní Manchesteru dali 115 ženám - dobrovolnicím jednu ze tří diet.

- První skupina přijímala pouhých 650 kalorií denně po dobu dvou dnů v týdnu, včetně vynechání sacharidů, jako jsou těstoviny, chléb a brambory a všech tučných potravin.
V dalších pěti dnech mohly jíst, co se jim líbilo, i když byly vyzvány, aby preferovaly zdravé potraviny.

- Ženy ve druhé skupině měly také sacharidy zakázány po dobu dvou dnů v týdnu, ale neměly konkrétní hranici množství kalorií.
Ve zbývajících dnech v týdnu mohly také jíst, jak chtěly.

- Třetí skupina dodržovala standardní dietu o asi 1500 kaloriích denně a vyhýbala se potravinám s vysokým obsahem tuku a alkoholu.

Po třech měsících ženy, které dodržovaly dvoudenní dietu v týdnu, ztratily v průměru 4 kg - téměř 2x tolik než ty, které byly na dietě neustále a ztratily pouhé 2,4 kg.

Dr. Michelle Harvie řekla, že se zdá, že účinky dvoudenní diety přetrvávaly i v ostatních dnech, kdy se ženy stravovaly normálně.