Novinky / Omezení kalorií vede vědce k molekulární dráze, která zpomaluje… zpět
07. 11. 2011

Omezení kalorií vede vědce k molekulární dráze, která zpomaluje stárnutí a zlepšuje zdraví

ScienceDaily (15.dubna 2010) - organismy, od kvasinek přes hlodavce až po člověka, mají přínos ze snižování kalorií. U méně složitých organismů může omezení kalorií zdvojnásobit nebo dokonce ztrojnásobit jejich životnost. Zatím není jasné, jak dlouho omezení kalorií může pomoci lidem žít, ale ti, kteří praktikují přísnou dietu, si dělají naděje na to, že budou žít 100 a více let.

"Těžištěm mého výzkumu není prodloužení života na 120 nebo 130 let," říká Fontana, profesor výzkumu medicíny na univerzitě ve Washingtonu a vyšetřovatel na Istituto Superiore di Sanit v Římě, v Itálii. "V součastné době je průměrná délka života v západních zemích asi 80 let, ale mnoho lidí je zdravých jen zhruba do věku 50 let. Chtěli bychom využít objevů týkajících se omezení kalorií a dalších s tím souvisejících genetických a farmakologických znalostí k vyřešení této 30 leté proluky. Je velký rozdíl mezi délkou biologického života a "zdravého života."

Snížení kalorického příjmu o 10 - 50% výrazně zvyšuje délku života u zvířat . Tato zvířata mají také mnohem méně problémů s nemocemi souvisejícími se stárnutím, jako je rakovina, kardiovaskulární choroby a kognitivní problémy.

"Asi 30% zvířat na kalorické restrikci umírá v pokročilém věku, aniž by trpěla nemocemi, které jsou za normálních okolností spojeny se stárnutím," říká Fontana. "Naproti tomu u zvířat se standardní výživou trpí a umírá velká většina (94 %) na jednu nebo více chronických onemocnění, jako je rakovina či srdeční onemocnění. 30 - 50 % zvířat na kalorické restrikci zemřelo ve stejném věku jako zvířata na standardní dietě, ale na rozdíl od nich aniž by trpěli jakýmikoliv nemocemi spojenými se stárnutím. "

Bohužel, s rostoucí epidemií obezity v západních zemích se mnoho lidí pohybuje spíše opačném směrem. Fontana říká, že výzkum omezení kalorií pokračuje na mnoha frontách a je stále jasnější, že výživové poradenství založené na epidemiologických datech dává z molekulárního hlediska smysl. Na základě těchto a mnoha dalších studií je doporučeno jíst více ovoce a zeleniny a méně živočišných produktů.