Novinky / Nová dieta 5 : 2 zpět
09. 03. 2013

Nová dieta 5 : 2

Podle The New York Times je ve Velké Británii a USA velkým tématem nejprodávanější kniha o nové dietě - "Fast Diet", která byla zveřejněna v polovině ledna v Británii a od té doby drží prvenství mezi nejprodávanějšími knihami na britském Amazonu skoro každý den.
Dieta se stala známou jako 5:2 dieta - pět dní, kdy jíte a pijete, co chcete, střídáte se dvěma dny půstu.

Typický půstový den se skládá ze dvou jídel, každé zhruba 250 - 300 kalorií (celkem 500 kcal pro ženy, 600 kcal pro muže). Například dvě vejce a plátek šunky ke snídani, a talíř dušené ryby a zeleniny k večeři.
Tajemství hubnutí je podle této knihy to, že i po několika hodinách hladovění tělo vypne mechanismy na ukládání tuků a zapne systémy na spalování tuků.

Autor knihy Dr. Mosley (výška 180cm a 85kg tělesné hmotnosti) měl ve svých 55ti letech BMI a % tělesného tuku o několik bodů vyšší než je doporučeno pro muže.
Nejvíce ohromující byly pro Dr. Mosleyho jeho osobní výsledky. Ztratil 6,4 kg a 25% tělesného tuku za 6 týdnů, zlepšil si hladinu cholesterolu a cukru v krvi a cítil se plný energie.
"Tělo najede na režim oprava-odpočinek, když není zatěžováno a nemá práci se zpracováváním a skladováním konzumované potravy," řekl Dr. Mosley.

Dr. Mosley se nakonec ustálil na poměru 5:2 a vzdal nejextrémnější formu půstu, kdy jedl pouze šálek nízkokalorické polévky každých 24 hodin po dobu 4 po sobě jdoucích dnů v jeho prvním pokusu.
Je to přijatelná a méně bolestivá varianta, která může být reálně dodržována při společenském životě a práci.

Studie na Baltimore National Institute of Ageing ukazují, že půst 1-2x týdně podporuje spalování tuků a chrání mozek proti nemocem, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, a může podpořit dlouhověkost.