Novinky / Narodili se někteří se slabostí pro sladkosti? zpět
18. 02. 2013

Narodili se někteří se slabostí pro sladkosti?


Existují důkazy, že naše slabost pro sladkosti je pevně zakotvena v našem mozku ještě předtím, než se narodíme. Vědci objevili zajímavou souvislost mezi hmotností dětí v děloze a jejich upřednostněním sladkostí hned po narozeni. Zjistili, že děti s podváhou měly tlumenou reakci na cukr a byly méně citlivé na cukr než děti normální váhy, které reagovaly na cukr více toužebně.

Vědci se domnívají, že děti, které příliš nereagují na cukr, když se narodí - ty, které trpí podváhou - budou mít tendenci jíst více cukru během jejich života, protože budou muset jíst mnohem více, aby dosáhly stejný pocit sladkosti.
Miminka normální váhy budou mít tendenci jíst méně cukru během života, protože jejich normální citlivost na cukr bude znamenat, že budou spokojeni s menším množstvím.


Role chuťové buňky
Většina z nás se rodí s asi 10 000 chuťových pohárků. Ale výzkumníci na Yale Medical School zjistili, že asi 25% z nás má více než 20 000 chuťových buněk, tedy 2x tolik, než je normální množství. Takoví lidé rozeznávají chuť daleko lépe, a tudíž nemají tendence toužit např. po sladkostech, alkoholu a čokoládě. Zbytek z nás - tzv. "průměrné degustátoři" - mají tendenci preferovat sladké, tuky a alkohol.

Vědci věří, že se rodíme s vrozenou touhou po sladké chuti a s nechuti k potravinám hořkým. Jsme geneticky naprogramováni, abychom hledali a usilovali o sladkost mateřského mléka a vyhýbali se hořkým potravinám, protože v přírodě se vyskytující trpké potraviny jsou často jedovaté.

Chuťové pohárky na cukr se na jazyku vyvíjejí nejdříve. Asi je tomu tak z evoluční perspektivy, protože pomáhají dítěti hledat sladké, výživné mateřské mléko.
Nicméně tato přirozená preference odezní asi po jednom roce, kdy nemají batolata už žádnou zvláštní preferenci cukru. Poté ale poznají chuť cukru. Sladkými potravinami jsme krmeni už jako batolata, a tak postupně vycvičíme naše chuťové pohárky na cukr, protože cukr je i v dětských výživách, ve snídaňových cereáliích, dokonce i v kečupu je většinou cukr nebo umělá sladidla.

Jak potlačit své chutě na sladkosti?
Tajemným spojencem pro potlačování vaší chuti na sladké jsou vaše chuťové pohárky.

Našich 10 000 churavých pohárků nám dává schopnost cítit sůl, sladkost, kyselost, hořkost a umami, zemitou chuť, která pochází z pomalu vařených potravin. Náš počet chuťových pohárků je konstantní, až začne postupně klesat ve věku kolem 40 let u žen a 60 let u mužů.

Ve srovnání s některými zvířaty byli lidé ošizeni. Některé druhy hmyzu mohou ochutnávat i tykadly a nohama a ryby svými ploutvemi a ocasem. Krávy mají 25 000 chuťových buněk a králíci 17 000.

Existuje několik účinných triků odhalených dietami a potvrzených výzkumem, které pomohou zkrotit chuť na sladké.

1. Vyměňte cukr za olej
Pokud mírně zvýšíte množství oleje, které jíte, a současně snížíte množství bílých sacharidů (bílý chléb, brambory, bílá mouka), začnete ztrácet chuť na sladké za 10 – 14 dní.


2. Přidejte si do jídla něco hořkého nebo kyselého (trochu jablečného octa a oleje na salát). Jablečný ocet normalizuje hladinu cukru v krvi a produkci inzulínu, který může způsobovat chutě na sladké.

Ocet má jedinečnou schopnost bojovat s infekcí obecně po celém těle. Před objevem penicilinu a antibiotik byl ocet využíván po mnohá staletí po celém světě k léčbě infekce.

3. Chůze sníží vaše chutěStudie prováděna vědci na univerzitě v Exeteru ve Velké Británii zjistila, že svižná 15timinutová chůze potlačila chutě jak během procházky, tak asi 10 minut po ní.

4. Máta potlačuje chuť na sladké
Je to jedna z nejlepších přírodních látek k potlačení chuti k jídlu. Zkuste žvýkání mátové žvýkačky bez cukru, než budete jíst.