Novinky / Mýty o metabolismu zpět
11. 11. 2013

Mýty o metabolismu

Mýtus 1 : Když má tělo nedostatek jídla po určitou dobu, přejde do " režimu hladovění. " To znamená, ze tělo začne spalovat méně kalorií, aby šetřilo energií v případě, že nedostatek potravin pokračuje. Během delšího hladovění tělo žije z uložených tuků . Zpomalení metabolismu je způsob, jak zajistit, aby zásoby tuku vydržely co nejdéle a spalovaly se co nejpomaleji .

Pokud by byl skutečny hlad, byli bychom rádi, že tělo funguje tímto způsobem. Ale pokud se snažíme zhubnout, je to to poslední, co potřebujeme. Je třeba uklidnit své tělo, že není nedostatek potravin tím, že jíme každých pár hodin . Vaše tělo bude nadále spalovat kalorie s bezohlednou bezstarostností.

Ačkoli něco pravdy na tom je, není to tak jednostranné. Tělo sice reaguje na dlouhodobé hladovění tím, že zpomaluje metabolismus, a tak šetři energií . Ale nepřejde na režim hladovění, pokud jste 4 hodiny bez jídla. Ve skutečnosti to trvá asi 3 dny půstu nebo velkého omezení kalorií pro vaše tělo, než zareaguje na jakoukoliv metabolickou úpravou.


Mýtus 2: Argument, který zní ještě více technicky, a proto je ještě působivější, má co do činění s něčím, co se nazývá termický/tepelný účinek jídla. Je to množství energie, které tělo vydává uvolňováním energie z potravy.

Pokud jídlo obsahuje energii v hodnotě 300 kcal, zpracování této energie potravy na energii buněčnou může 'stát' tělo až 30 kcal. Takže by tělu zbylo jen 270 kcal k využití.

Někteří si toto vysvětlí tak, že pokud tělo neustále tráví jídlo, stále také spaluje kalorie (díky termickému efektu potravy), a že když je příliš dlouhá pauza mezi jídly, přijdou o příležitost spálit více kalorií.
Nicméně termický efekt potravy je založen na tom, kolik jíme a ne kdy .


Závěr: Není nic špatného na tom jíst 6 malých jídel denně namísto tradičních 3. U někoho to funguje lépe. Například možná zjistíte, že uděláte lepší dietní rozhodnutí, pokud příliš nevyhladovíte mezi jídly. Ale buďte si jisti, že 4 nebo dokonce 12 hodin denně mezi jídly nebude mít prakticky žádný vliv na váš metabolismus .

Také není nutné jíst každých pár hodin, aby byla stabilní hladina cukru v krvi. Naopak důkladné vytrávení mezi jednotlivými jídly má velmi příznivý vliv na hladinu cukru v krvi a na další aspekty zdraví.