Novinky / Mýtus: Pro lepší svalový tonus lehčí váhy a více opakování? zpět
08. 10. 2012

Mýtus: Pro lepší svalový tonus lehčí váhy a více opakování?

Fakta:

Zvedáním těžkých vah rostou velké svaly - nebo alespoň taková je konvenční moudrost.

To je také důvod, že mnoho žen (a někteří muži), kteří se chtějí stát štíhlými a "vytónovanými", volí lehčí závaží, které zvedají vícekrát.

Ale tento mýtus není podložen vědou. Získání a nárůst objemných svalů vyžaduje nejen těžké váhy, ale i velkou spotřebu kalorií velmi vysoko nad 2000 denních kalorií doporučených pro mnoho dospělých.

Odborníci říkají, že těm, kteří chtějí zlepšit svalový tonus a zhubnout, může významně pomoci režim, který zahrnuje kombinaci náročných závaží a méně opakování.

V 2002 se v jedné studii vědci zaměřili na to, co se stane, když budou ženy vykonávat cvičení se závažími různých hmotností a opakování (85% jejich maxima na 8 opakování, oproti 45% na 15 opakování). Ženy zvedající vyšší váhy na méně opakování spálily více energie a více zvýšily svůj metabolismus po cvičení.

V jiné studii publikované v loňském roce vědci sledovali 122 žen po dobu šesti let. Zjistili, že ty, které cvičily s váhami třikrát týdně - série o 8 opakováních na 70 - 80% jejich schopnosti - ztratily více tělesné hmotnosti a množství tělesného tuku.Podobně dvouletá studie žen, které cvičily silový trénink s vyššími váhami dvakrát týdně, zjistila podobné účinky na tělo a "vnitřní břišní" tuk.

Závěr:

Pro lepší svalový tonus, zkuste méně opakování a vyšší, náročnější závaží.