Novinky / Myslíte, že liposukce vás zbaví tuku na vždy? zpět
24. 05. 2011

Myslíte, že liposukce vás zbaví tuku na vždy?

ScienceDaily (9. května 2011)

Liposukce se stala jedním z nejoblíbenějších plastických operací ve Spojených státech. To je zhruba od roku 1974 a nyní je provedeno více než 450 000 operací za rok. Ale může se tuk vrátit? Vědci v nedávné studii na University of Colorado School of Medicine zjistili, že tuk se nakonec vrací do jednoho roku a je znovu rozdělen do dalších oblastí těla, zejména horního břicha. Dále byl přerozdělován kolem ramen a tricepsu na zadní straně paží.

"Skutečnost, že se tuk vrátil, je pro nás jako vědce velmi zajímavá. Podporuje myšlenku, že úroveň tělesného tuku je velmi přísně regulována mechanismy, kterým musíme teprve porozumět ", řekl jeden z vědců, kteří prováděli tuto studii. "Byla to pouze naše hypotéza, ale testování ji potvrdilo. U hlodavců se tuk po odstranění znovu vrátí, a i po ztrátě hmotnosti u člověka skoro všichni získají hmotnost zpátky. Myslíme si, že mozek nějakým způsobem ví, kolik tuku tělo má a vždy nějakým způsobem reaguje, aby regulovalo tuto hmotnost. Proto je prevence obezity tak důležitá. "

Provést studii bylo obtížné, protože tuky se musí měřit přesně drahými skeny. University of Colorado je jednou z mála institucí, jež mohla uskutečnit tento druh vysoce kontrolované studie. Výzkumníci nebyli překvapeni, že se tuk vrátil. Studie na zvířatech ukazují, že po chirurgickém odstranění tuku se tuk obvykle vrátí do dalších částí těla. Studie liposukce na University of Colorado je první obdobnou studií u člověka.

"Musíme zdůraznit, že liposukce není prostředek na ztrátu váhy. Navzdory tomu,že se tuk vrátil, byl zachován kosmetické tvar, který liposukce poskytla, a ženy, které se studie účastnily, byly spokojeny s výsledky svých chirurgických zákroků", řekl jeden z vědců.