Novinky / Mohou některé potraviny způsobit vznik oparu nebo mu zabránit? zpět
28. 11. 2013

Mohou některé potraviny způsobit vznik oparu nebo mu zabránit?

Virus herpes potřebuje ke svému množení aminokyselinu arginin. Další aminokyselina - lyzin - tento virus tlumí. I když to dosud nebylo prokázáno, je možné, že omezováním konzumace potravin obsahujících arginin a upřednostněním potravin, které obsahují lyzin, můžeme pomoci zabránit vzniku oparu. Problém je v tom, že se obě tyto aminokyseliny často objevují ve stejných potravinách .

Pokud si chcete ověřit tuto teorii, omezte konzumaci ořechů a semen (obsahují hodně argininu) a naopak upřednostňujte mléčné výrobky, ryby a drůbež (mají vysoký obsah lyzinu) a omezte spotřebu vajec, čokolády a pšenice (ty obsahují lyzin i argenin).

Pravidelně jezte brokolici. Existují důkazy, že látky, které se nachází se v brukvovité zelenině (např. brokolice, květák, kapustičky) mohou potlačovat replikaci buněk infikovaných virem herpes. Určitě neuškodí zahrnout do svého jídelníčku hlávkovou zeleninu.