Mohou některé potraviny způsobit vznik oparu nebo mu zabránit?
Virus herpes potřebuje ke svému množení aminokyselinu arginin. Další aminokyselina - lyzin - tento virus tlumí. I když to dosud nebylo prokázáno, je možné, že omezováním konzumace potravin obsahujících arginin a upřednostněním potravin, které obsahují lyzin, můžeme pomoci zabránit vzniku oparu. Problém je v tom, že se obě tyto aminokyseliny často objevují ve stejných potravinách .
Pokud si chcete ověřit tuto teorii, omezte konzumaci ořechů a semen (obsahují hodně argininu) a naopak upřednostňujte mléčné výrobky, ryby a drůbež (mají vysoký obsah lyzinu) a omezte spotřebu vajec, čokolády a pšenice (ty obsahují lyzin i argenin).
Pravidelně jezte brokolici. Existují důkazy, že látky, které se nachází se v brukvovité zelenině (např. brokolice, květák, kapustičky) mohou potlačovat replikaci buněk infikovaných virem herpes. Určitě neuškodí zahrnout do svého jídelníčku hlávkovou zeleninu.