Novinky / Matematika Diety zpět
19. 06. 2012

Matematika Diety

Na nedávném zasedání Americké asociace pro rozvoj vědy Dr. Carson C. Chow, Ph.D., matematik a fyzik, diskutoval o své nové matematice obezity v prezentaci "Osvětlení epidemie obezity pomocí matematiky."

"Fakta o epidemii byla zcela ohromující," řekl Chow. "V letech 1975 - 2005 se průměrná hmotnost Američanů zvýšila o cca 10 kg. Od roku 1970 obezita prudce stoupla z 20 % na 30+ %.

Chow svými výpočty podporuje svoje přesvědčení, že epidemii obezity způsobila nadprodukce potravin. Začátkem 70. let došlo ke změně v zemědělské politice. Zemědělci byli povzbuzeni k co nejvyšší produkci potravin. Náklady na potraviny klesly a počet kalorií k dispozici průměrného Američana vzrostl o 1 000 kcal denně.

"Co dělají lidé, když je dostupné velké množství jídla? Jedí ho!" Zoologové vědí, že velikost populace je dána množstvím potravin, které jsou k dispozici. U lidí to není jen množství jedinců, ale i jejich velikost, která rovněž vychází z potravin, které mají k dispozici. Obyvatelstvo neurčuje množství potravin, ale naopak množství potravin určuje velikost populace. Podléháme zákonům přírody stejně jako jiné druhy a stali jsme se zajatci svých biologických procesů.

"Potraviny na trhu jsou lepší a restaurace levnější," pokračoval Chow. "Nízká cena potravin podnítila růst rychlého občerstvení. Dokud byly potraviny drahé, nemohli jste mít fast food."

Je třeba změnit, co hlásá stará matematika: 3 500 kcal - kcal deficit = ztráta 0.5 kg tuku hmotnosti.

"Tělo se mění, jak ztrácí tuky," vysvětlil. "Také jsme zjistili, že čím tlustšími se stanete, tím snazší bude přibírání na váze. Zvýšení o 10 kcal denně zvýší váhu obézní osoby více než osoby štíhlejší."

Klasická matematika říká, že pokud chcete ztratit tuk - snížte denní příjem kalorií o 100 kcal a za 35 dní (35 x 100 = 3 500 kcal) byste měli ztratit 0.5 kg tuku. Chowova studie trvala přes rok a účastníci studie měli tedy ztratit asi 5 kg. Toto se však nestalo, a to proto, že nebere v úvahu, jak se tělo adaptuje na hubnutí snížením bazálního metabolismu.

Když snížíme kalorický příjem, naše tělo se snaží dosáhnout rovnováhy. Objevil, že to trvá asi 3 roky, než dosáhneme své nové stabilizované váhy. "Pokud budete jíst o 100 kcal denně méně, za 3 roky shodíte průměrně 4.5kg ."

Zjistil také, že velké rozdíly v denním příjmu potravy nezpůsobí kolísání hmotnosti, pokud průměrný příjem potravy je po celý rok přibližně stejný. Tvrdí, že je to proto, že lidské tělo reaguje pomalu na náš příjem potravy.

Jak je to s genetikou nebo nedostatkem fyzické aktivity? Chow uznává, že lidé si často myslí, že epidemie obezity je způsobena genetikou či nedostatkem fyzické aktivity, i když studie prokázaly, že úroveň fyzické aktivity se téměř nezměnila v posledních 30 letech. I když existují lidé, kteří mohou mít genetické dispozice k obezitě, pokud žijí ve společnostech, kde není hodně jídla, ani oni se nestanou obézními. Nadměrná zásoba potravin je ten hlavní problém.

"Změny hmotnosti, ať nahoru nebo dolů, trvají velmi, velmi dlouho. Všechny diety fungují, ale doba reakce je okolo 1 roku ", uvedl Chow.

Lidé nečekají dost dlouho, aby viděli, na jaké hmotnosti se stabilizují. Proto pokud zhubneme a pak se vrátíme k našim starým stravovacím návykům, vrátíme se alespoň na naší původní hmotnost do 3 let.

Čím větší váhu člověk ztrácí, tím více se bazální metabolismus zpomalí, takže rychlost úbytku hmotnosti se během času snižuje. Přesto se rychlost hubnutí nezastaví, a to i za skromného chronického kcal deficitu - je to pouze pomalejší.

"Potravinářský průmysl to nechce přiznat," řekl Chow, "a obyčejní lidé to také nechtějí slyšet. Dnes je snadné sníst 6 000 kcal denně. Neexistuje žádný kouzelný lék. Pokud jste obézní, nemůžete náhle snížit své jídlo a být hned zase štíhlí. Jsme naprogramováni jíst více, proto je tak těžké jíst méně."

Jsme závislí na přehnaně velkých porcích. Pokud je nedostaneme, cítíme se ošizeni a hladoví. Jedna z nejlepších věcí, které můžeme udělat, je pomoci si sami a znovu se učit jíst porce normálních velikostí a zvyknout si na to. Jak Chow doporučuje: "Prostě snižte kalorie a buďte bdělí po zbytek svého života!"