Novinky / Která jídla přirozeně pomohou potlačit chuť k jídlu? zpět
23. 09. 2012

Která jídla přirozeně pomohou potlačit chuť k jídlu?

Pochutnejte si na těchto zdravých potravinách, které zasytí a zároveň sníží konzumaci kalorií!

Mandle jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vitaminu E a magnesia a bylo prokázáno, že zvyšují pocit plnosti. Výborná jsou i mletá lněná semínka na dochucení vloček, jogurtu a salátů.

Káva může pomoci zvýšit metabolismus a potlačuje chuť k jídlu.

Zázvor a skořice fungují jako stimulant, který aktivuje tělo a zlepšuje trávení, také stabilizují hladinu krevního cukru.

Avokádo je plné vlákniny a pro srdce zdravých mononenasycenych tuků, pokud se jí střídmě.

Kajenský pepř - jen půl lžičky může zvýšit metabolismus, takže tělo spaluje kalorie navíc. Stejný efekt mají i jiná pálivá koření a omáčky jako Tobasco.

Jablka pomáhají potlačit hlad, protože jsou plná rozpustné vlákniny a pektinu, které zvyšují pocit sytosti a také regulují glukózu v krvi a zvyšují množství energie.

Vejce - 1-2 vejce ke snídani zvýší pocit sytosti po dobu 24 hodin a sníží konzumaci kalorií v porovnání s bagetou se stejným množstvím kalorií v průměru o 330kcal za den.

Voda - lidé, kteří pijí 2 sklenice vody před jídlem, sní o 75-90 kalorií méně v daném jídle, než ti, kteří vodu před jídlem nepili.

Sladké brambory obsahují speciální typ škrobu, který odolává trávicím enzymům, takže zůstanou v žaludku déle, a navíc jsou plné vitamínu A a vitamínu C.

Umeboši švestky pomohou svou kyselou chutí šokovat chuťové buňky, pokud máme neodolatelnou chuť na něco sladkého. Zeleninová polévka a horký vývar zasytí ve spěchu a s minimálními kaloriemi. Dejte si šálek před jídlem nebo velký talíř jako hlavní chod. Výborná je i jakákoliv jiná zelenina (čerstvá v salátu nebo jako stir fry s trochou olivového oleje) a zeleninová šťáva lisovaná za studena a s nízkým obsahem soli.

Tmavá čokoláda alespoň 70% pomáhá snížit chutě, protože signalizuje tělu, aby snížilo chuť k jídlu. Nemluvě o tom, že sterická kyselina v tmavé čokoládě pomáhá zpomalit trávení.

Tofu obsahuje vysoké množství isoflavonu genistein, který - jak bylo prokázáno - potlačuje chuť k jídlu a snižuje příjem potravy.

Wasabi je koření často používané v sushi, které potlačuje chuť k jídlu a je protizánětlivé.

Zelený čaj obsahuje katechiny, které snižují ukládání glukózy do tukových buněk a zpomalují vzestup hladiny cukru v krvi, a tak zabraňují vysoké hladině inzulínu a následnému ukládání tuků.

Ovesné vločky sice obsahují vyšší množství sacharidů, ale jsou pomalé na trávení a udržují pocit sytosti celé hodiny po snídani, protože potlačují hormon, který signalizuje hlad - ghrelin. Mají také nízký glykemický index.

Ryby jako je losos, tuňák nebo sleď, které mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, zvyšují ve vašem těle množství hormonu leptinu, který potlačuje hlad.

Studie prokázaly, že alespoň jedna porce mléčných výrobků denně asi dva týdny před menstruací výrazně snižuje u žen jejich chuť na nezdravé potraviny a sladkosti.