Novinky / Kouzlo hladu zpět
01. 04. 2013

Kouzlo hladu

Melinda Johnson
8.03.2013

"Hlad" má v naší společnosti velmi negativní konotaci. Naše bezprostřední reakce je, že je to špatná věc, něco, co je třeba pevně vymýtit.
Samozřejmě, pokud "hlad" popisuje problém nedostatku potravin, je to skutečně problém. Nicméně, když je k dispozici spousta jídla, hlad je vlastně krásná součást celkové zkušenosti jedení. Jídlo chutná lépe, když máte hlad.

Bohužel, hlad "nemá žádný respekt." Někteří z nás chroupají celý den, nikdy nemají pocit, že jsou příliš plní, ale nikdy ve skutečnosti nedají tělu čas vyhládnout.
Ostatní se snaží ignorovat hlad ve snaze zhubnout, vynechávají jídla, až jsou tak hladoví, že snědí velké fast-food combo cestou domů. Občas si lidé i vypěstují strach z hladu, a to buď díky nedostatku potravin, nebo opakovaným hladověním ve formě výstředních diet. Takže se snaží vyhnout pocitu hladu tím, že celý den stále něco pojídají a 'zobají'. Někteří z nás se také naučili mylně vnímat jiné emoce (např. pocit osamělosti nebo nudy) jako pocit hladu a konzumují jídlo jako reakci na tyto pocity.


Francouzi například instinktivně začleňují hlad do struktury svého stravování. Snacking mezi jídly je vzácné, a tak vždy přijdou ke stolu s velkou chutí k jídlu, což je základním předpokladem, jak si dobré jídlo vychutnat.
Přijímání stravy v případě, že nemáme hlad, znamená, že se pravděpodobně přejídáme. Nejlépe je nejíst, dokud se necítíte příjemně hladoví ( ale netrpíte hlady), a přestat jíst, když jste příjemně nasyceni (ale ne přeplněni).

Je třeba být zodpovědnými, co se týče výživy dětí, tj. dát jim dostatek času mezi jednotlivými jídly, aby dostaly skutečný hlad. Nejenom že jídlo chutná lépe, a to jim pomáhá ochotněji zkoušet nové potraviny, ale také je to nesvádí vybíravosti, když nemají hlad.

Hlad vám umožní vychutnat si jídlo.
Dobré jídlo vyžaduje hlad (vytvořený během přestávek mezi jídly), aby se stalo skvělým jídlem.