Novinky / Jíst rychle a dosyta ztrojnásobuje riziko nadváhy zpět
07. 05. 2011

Jíst rychle a dosyta ztrojnásobuje riziko nadváhy

Science Daily

Až do posledního desetiletí neměla většina dospělých možnost konzumovat tolik energie, které by umožnilo skladovat tuky. Nicméně s větší dostupností levných potravin ve větších porcích, rychlého občerstvení a méně příležitostí, kdy rodiny jedí pohromadě, aniž by věnovaly pozornost např. sledování televize, se stravovací návyky mění, a to vše přispívá k epidemii obezity.

Profesor Iso a jeho kolegové studovali více než 3 000 japonských mužů a žen ve věku 30-69 let od roku 2003 do roku 2006 a zkoumali, zda jezení dosyta a rychlost stravování jsou spojeny s nadváhou.
Vědci zjistili, že zhruba polovina mužů (50.9 %) a více než polovina žen (58,4 %) řekli, že jedli, dokud nebyli zcela sytí. A navíc téměř polovina mužů (45.6 %) a 36 % žen řekli, že jedli rychle.

Skupina účastníků, kteří uvedli, že jedli " dosyta a rychle" , měla vyšší index tělesné hmotnosti (BMI) a příjem celkové energie než ti, kteří jedli "střídměji a pomaleji".

Vědci také zjistili, že muži a ženy , kteří jedli tímto způsobem, měli třikrát větší pravděpodobnost, že budou obézní .

Autoři se shodli na důležitosti podpory zdravých stravovacích návyků u dětí již od útlého dětství. Zvláště důležité je učit děti jíst pomalu a správně odhadovat porce. Rodiče by měli zajistit, aby rodina jedla pohromadě a v prostředí , které neodvádí pozornost.