Novinky / Jíst pozdě v noci: Horší než si myslíte zpět
13. 08. 2012

Jíst pozdě v noci: Horší než si myslíte

ScienceDaily (07.9.2009) – Hubnutí je jednoduché, jezte méně a více cvičte a zhubnete tuky. Teď je tu ale nový důkaz na podporu další mantry na hubnutí: jezte ve správnou denní dobu.

Studie Northwestern University zjistila, že jedení v nepravidelných časech - ekvivalent uprostřed noci pro lidi, když se tělu chce spát - ovlivňuje tělesnou hmotnost.

Regulace energie těla každodenními pravidelnými rytmy může hrát významnou roli. Tato studie poskytuje první důkazy spojující časování jídel a větší nárůst hmotnosti. "Jak a proč člověk tloustne, je velmi složité, zjevně to není jen výsledek pohybu "kalorií dovnitř a kalorií ven", řekl Fred Turek, profesor neurobiologie a fyziologie Weinberg College of Arts and Sciences a ředitel Center for Sleep and Circadian Biology.

Vědci zjistili, že pouze změnou času, kdy jíme, je možné výrazně ovlivnit tělesnou hmotnost. Ve studii nebyl žádný statisticky významný rozdíl mezi dvěma skupinami v příjmu kalorií nebo množstvím aktivity, přesto skupina, která jedla během obvyklých hodin spánku, tedy v noci, byla o 20% těžší.

Naše biologické hodiny řídí naše každodenní cykly jedení, aktivity a spánku s ohledem na vnější cykly světla a tmy. Nedávné studie zjistily, že vnitřní tělesné hodiny také regulují spotřebu energie, což naznačuje, že na časování jednotlivých jídel také velmi záleží stejně jako na rovnováze mezi kalorickým příjmem a výdejem.