Novinky / Jezte špenát nebo vejce pro rychlejší reflexy: tyrosin pomáhá… zpět
24. 03. 2014

Jezte špenát nebo vejce pro rychlejší reflexy: tyrosin pomáhá zastavit rychleji

Datum : 11.02.2014

Zdroj : Leiden , Universiteit

Shrnutí: Dítě náhle vyběhne na silnici. Brzdy! Řidič, který v poslední době jedl špenát a vejce, zastaví auto rychleji díky aminokyselině tyrosinu v těchto a dalších potravinářských výrobcích .

Výzkumníci na univerzitě na Leiden University a University of Amsterdam provedli vůbec první studii, která testovala, zda příjem tyrosinu zvyšuje naši schopnost zastavit nějakou činnost rychlostí blesku. Výsledky naznačují, že tomu tak je .

Pozitivní účinek tyrosinu na rychlost našich reakcí může mít přínos pro bezpečnost silničního provozu. Například, pokud se náhle vytvoří fronta, rychlé reflexy mohou zabránit nehodě.
Potraviny bohaté na tyrosin jsou zdravým a levným způsobem, jak zlepšit intelektuální schopnosti a studijní výsledky, což je dobrá zpráva pro studenty .

Co obsahuje tyrosin?
Kuřecí a krůtí maso jsou dobré volby, mléko, sýr, jogurt a tvaroh, vejce. Ostatní potraviny jsou arašídy, mandle, avokádo, banány, fazole, dýňová semena a sezamová semínka, špenát a sója. Každý, kdo nejí dostatek těchto potravin, produkuje příliš málo dopaminu a to může vést k depresi a apatii .