Novinky / Jediná 'dieta', která funguje zpět
27. 06. 2013

Jediná 'dieta', která funguje

Získání štíhlejší postavy závisí na dvou věcech - cukru a toxinech. Zapomeňte na hladovění nebo počítání kalorií ve snaze získat štíhlejší tělo.

Cukr
Všechny sacharidy, které jíme, se v těle metabolizují na cukr, některé rychleji než ostatní (mimo jiné v závislosti na tom, zda se jedná o jednoduché či komplexní sacharidy).

Pokud bychom jedli jen čistý cukr, hladina krevního cukru by stoupala a klesala velmi rychle a pravděpodobně bychom museli sníst 1 lžíci cukru každých 10 minut, abychom se cítili dobře. Bezprostředně poté by hladina glukózy v krvi stoupla a o několik minut později by zase klesla, takže bychom měli pocit slabosti a hladu ..... a určitě bychom nebyli štíhlí!

Brambory jsou komplexní sacharidy a také mění hladinu glukózy v těle, ale na rozdíl od čistého cukru poskytují další výhody - zasytí na delší dobu, obsahují vlákninu a minerály, které tělo potřebuje.


Když je hladina cukru v krvi velmi vysoká, spalování tuků není efektivní (tělo má tendenci spoléhat se na glukózu jako palivo, nikoli na tuk), takže pokud jíme hodně sacharidů (především jednoduchých jako jsou sladké nápoje, cukrovinky, sušenky a pizza atd.), tuky se nebudou spalovat tak rychle, jako když jíme více sacharidů.
Stejně tak, pokud příjem sacharidů je příliš nízký, nebudete spalovat tolik tuku, protože malé množství sacharidů je nutné, aby tělo metabolizovalo tuk jako palivo.
Proto na nárazové dietě, kde se úplně vystřiháte sacharidů, můžete zpočátku zhubnout především ztrátou vody, ale tělo nebude příliš efektivně spalovat tuky. Kromě toho, jakmile dietu skončíte a vrátíte se zpět k normálnímu stravování, velmi rychle naberete váhu znovu. To je jeden důvod, proč lidé, kteří preferují nárazové diety, jsou skutečně tlustší po dietě, než tomu bylo předtím!

Takže jaké je řešení?

Snížit příjem sacharidů, aby se tuk spaloval efektivněji. Jíst převážně sacharidy s nízkým až středním GI (glykemický index), a tak udržovat hladinu glukózy v krvi konstantně na střední úrovni, a tím nejen spalovat tuk efektivněji, ale mít i lepší hladinu energie po celý den.
Tímto způsobem automaticky snížíte i svou spotřebu zpracovaných sacharidů (bílý cukr, rýže, chléb a těstoviny, které všechny mají vysoký glykemický index) a zvýšíte spotřebu nezpracovaných potravin, jako je ovoce a zelenina.

Toxiny

Játra mají dvě hlavní funkce: zpracovávat různé toxiny a jiné neznámé látky a spalovat tuk.
Pokud je příjem "cizích látek" vysoký, játra nebudou tak efektivně spalovat tuky.
Například pokud opilí jdete a dáte si Kebab - první věc, se kterou se játra budou muset vypořádat před tím, než se mohou začít zabývat tuky v kebabu (a vašem těle), jsou toxiny z alkoholu. To zpozdí proces spalování tuků o dobu, kterou tělo potřebuje na zpracování alkoholu.



Ostatní cizí látky také ovlivňuji funkci jater a schopnost spalovat tuky - například umělá sladidla! Možná si myslíte, že bublinkové nápoje bez cukru vám pomohou zhubnout, protože mají pouze 1 kalorii, ale ve skutečnosti mohou způsobit, že přiberete na tuku (nebo přinejmenším zabrání ztrátě tuku) tím, že manipulují s funkcí jater!
Podobně látky obsažené ve zpracovaných potravinách, jako jsou barviva, konzervační látky atd., jsou všechno cizí látky, které musí být zpracovány játry.
Stejně tak, pokud jste kuřák, více toxinů vstoupí do krevního řečiště a musí také projít játry. I toto může zpomalit vaše spalování tuků! A seznam pokračuje ... můžeme přidat všechny pesticidy, hormony a jiné chemické látky, které jsou obsažené ve většině potravin, pokud nejsou bio.

Co s tím?

Snažit se jíst "čisté" potraviny, jak je to jen možné – vyhýbat se zpracovaným potravinám s velkým množstvím přídavných látek a strávit trochu více času přípravou čerstvých jídel!