Novinky / Jak vybrat toho správného trenéra? zpět
27. 08. 2015

Jak vybrat toho správného trenéra?

Teď si možná pokládáte otázku, jestli je vůbec takový osobní trenér důležitý. Je důležitý! Hlavně v případě, že se chcete dostat do formy a chcete vypadat, co nejlépe (když ne nastálo, tak aspoň pro začátek je určitě vhodný).

Samozřejmě že osobní trenér je finanční výdaj navíc, ale rozhodně to stojí za to, a pokud si správně vyberete, brzy uvidíte první výsledky. Vybrat si toho správného „mučitele“, abyste se dostali tam kam chcete, je docela obtížný úkol. Jak tedy vybrat dobrého trenéra a skutečného odborníka, který když o něčem mluví, tak skutečně ví, o čem mluví? Zásadní je, sednout si na první dobrou.

Čeká vás první hodina s trenérem? Tak v tom případě by se vás trenér měl zeptat na to, jaký je váš aktuální zdravotní stav. Jaké máte problémy, popřípadě jaké berete léky. Měl by se u vás informovat, co od tréninků očekáváte a jaký máte celkový cíl. S tím souvisí i jídelníček, se kterým by vám měl taky pomoct (pokud neupravíte jídelníček, můžete cvičit do zblbnutí a výsledky se prostě nedostaví). Během tréninku by se měl věnovat pouze a jenom vám. Vy ho přece platíte a kolikrát nejsou ty částky zrovna malé. Po celou dobu by měl dbát na to, jak cviky provádíte, nastavuje vám stroje, připravuje cvičební náčiní. Měl by mít také pod kontrolou váš pitný režim, který je během fyzické aktivity velmi důležitý. Samotný trénink by měl probíhat intenzivně bez zbytečného mluvení. Soustřeďte se opravdu jen na trénink.

Nabízí se také otázka, jestli muž nebo žena. Toto ja na osobním pocitu a je to jen a jen na Vás. Spoustu žen raději půjde za ženou, jiné zase prferují muže. Ať už muž nebo žena, zjistěte si o trenérovi co nejvíc informací, ať víte, s kým máte tu čest a co od něj či od ní můžete čekat. Ušetříte tak čas a taky peníze.

Ačkoliv se vám to může zdát divné, váš trenér by se vás měl dotýkat. Osobní trenér by měl kontrolovat vaše záda, břicho nebo lopatky. Jde o to, abyste daný cvik dělali správně a on či ona by vás měli kontrolovat, jestli se pohyby provádí opravdu tak, jak mají. Musíte ale taky vědět, kde jsou hranice. To znamená, že pokud se vás trenér dotkne jinak a na nepravých místech, asi je něco špatně. V žádném případě, by na Vás neměl sedět, ležet, či jinak narušovat Váš osobní prostor! Myslete taky na to, že mezi Vámi a trenérem musí být určité sympatie. Jinak vás cvičení bavit nebude.

Podíváme se taky ještě na jednu další důležitou věc a to je vzdělání trenéra, kterého si vyberete. Říkat nahlas, které licence jsou kvalitní nebo nejsou, je asi holý nesmysl. Rozhodně si ale zjistěte víc o tom, kde váš trenér k takové licenci přišel. Na vyžádání by vám měl být schopen trenér předložit veškerou kvalifikaci v daném oboru.


Opravdu ale zvažte, koho si vyberete, protože měsíčně je to pak docela vysoká finanční položka. Trénink byste rozhodně neměli prokecat (občas k tomu jsou příležitosti, hlavně když si opravdu s osobním trenérem sednete a postupně se z vás začnou stávat kamarádi, nechte si to ale na potom), to ale neznamená, že se nemáte ptát. Ptejte se a na všechno, co vás zajímá. I proto ho platíte, abyste se dozvěděli, co nejvíc. Proč děláte tenhle cvik, na co je tento stroj, proč tolik opakování a ne víc apod. Ptejte se, protože jde o vaše tělo!

Trenér by měl zvládat anatomii a to nejen na obrázcích. Zjednodušeně řečeno, usadit vás do stroje a počítat do desíti, umíte i vy. Neustále by vás měl sledovat a všímat si, co je špatně. Opravuje vaše špatné pohyby a to po celou dobu cvičení. Měl by vás umět taky trochu sekýrovat. Vytřískat z vás maximum. A když už nemůžete, měl by vás ještě povzbudit, abyste ty poslední dvě opakování zvládli. Co se počtu tréninků týče, záleží na tom, co chcete a co očekáváte. Pokud chcete „rekreační“ cvičení, abyste měli nějaký ten pohyb, stačí jeden až dva tréninky za týden – na co se cítíte. Pokud ale máte větší cíle, tak si budete muset připravit pevné nervy, spoustu času a taky víc peněz. Ať už se rozhodnete pro první nebo druhou možnost, výsledky se vždycky dostaví. Budete se po cvičení cítit lépe. Nebudou vás tolik bolet klouby a budete i více ohební.

Trenér je váš spojenec, člověk, jehož cílem je, dostat vás tam, kam chcete. Pomoct vám se vším, co budete chtít. Měl by vás podporovat. A malá rada na závěr, když dlouho neuvidíte nějaké výsledky, nepanikařte. Tělo totiž pracuje, i když my to nevidíme. Tak vesele do toho a výběru trenéra a sportu zdar!


Zdroj: http://www.fitnesstv.cz/jak-vybrat-toho-spravneho-trenera-cast-iii