Novinky / Dvě jídla denně jsou lepší pro hubnutí než jíst častěji? zpět
14. 10. 2013

Dvě jídla denně jsou lepší pro hubnutí než jíst častěji?

Podle nové studie lidé s diabetem 2. typu, kteří jedli dvě velká jídla denně, ztratili více hmotnosti, než když snědli šest menších jídel se stejným množstvím kalorií.


Vědci v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze rozdělili účastníky studie na dva typy stravovacího plánu po dobu 12 týdnů: buď do šesti mini-jídel, nebo dvou větších jídel - jen snídaně a obědy. Oba dietní režimy obsahovaly stejné množství živin a kalorií - denní kalorický příjem byl snížen u každého o 500 kalorií.

Dobrovolníci zhubli pod oběma stravovacími plány. Ale jíst velké snídaně a velký oběd způsobilo větší úbytek hmotnosti - 1,23 bodů na jejich index tělesné hmotnosti neboli BMI. Jíst šest menších jídel vedlo ke ztrátě 0,82 bodů BMI.
BMI používá výšku a váhu jako indikátory tělesného tuku.Osoba "normální hmotnosti" má BMI 19 - 25,ale účastníci této studie měli 32,6.

Dřívější studie ukázaly stejné výsledky s třemi jídly denně. V reálném životě by mohlo dobře fungovat dát si vydatnou snídani, střední oběd a pak lehčí večeři.

Při dlouhodobé kontrole tělesné hmotnosti je důležité naučit se poslouchat své tělo a používat pravidlo: Jezte, když máte hlad, přestaňte, když jste sytí, a plánujte jídla dopředu.

Ale možná nejdůležitější je vědět, co funguje u vás, a zvolit si strategii jídel takovou, kterou můžete skutečně dlouhodobě a bez problému držet.