Novinky / DŘEP - Židle chudého muže zpět
03. 08. 2014

DŘEP - Židle chudého muže

Než jsme měli na čem sedět, seděli jsme ve dřepu. V přírodě se nedá moc sedět na zemi - buď člověk nastydne, sedne si na škorpióna. Dřep byl pro člověka relaxační, odpočinková nebo i pracovní pozice. A tak by tomu mělo být.

Dřep je důležitý Bavíme se dneska všelijak - někdo běhá, někdo zvedá železo, jiný se učí vařit a další zase často vyrábí do gauče důlek. V lepším případě se člověk nějak hýbe. Kdybych měl ale každému bez rozdílu naordinovat pohyb nebo pozici, která mu prospěje, tak to bude dřep. Ne shyb, ne kruhy, ne činka, ne kettlebell, ne kliky.To ostatní hned v závěsu následuje, ale první bude dřep.

Dřep je pozice, která tělu nesmírně prospívá- uvolněná páteř se díky gravitaci dekompresuje. Kyčle se uvolní, kolena se dostanou do úhlu, který se v civilizaci nenosí, ale který je posílí. A kotníky - tak často opomínaná struktura, která potřebuje mít dostatečnou dorziflexi (kdy se úhel mezi lýtkovou kostí a nártem pěkně zavírá). Při relaxovaném a uvolněném těle se vaše kolena možná dostanou před špičky nohou, ale nebojte se nevybuchnou, jsou na podobnou zátěž stavěná.
Civilizační choroba? Židle... Jednou ze současných chorob, resp. příčin proč máme dost problémů je fakt, že netrávíme dost času ve dřepu. Tím nás bolí záda, kolena nebo kyčle. V Asii se dřepí všude a 80ti letá stařenka nebo stařík nemá problémy se ze dřepu zvednout. Současný průměrný civilizovaný člověk hodně sedí, občas postojí, pak si zase sedne, pak zase sedí a sedí a poposedá a sedí.
Nejenom kostra Pokud neděláte dřep, netrpí jenom vaše kostra. Pokud jste někde zatuhlí, krev neokysličuje a neprokrvuje správně svaly v přilehlé oblasti. Svalovina jsou i ledviny, plíce, játra, srdce a tak. Pozice dřepu je velice důležitá i pro zažívací systém - pokud potřebujete vyřešit zácpu nebo špatné trávení - do dřepu, hodně a často.
Do dřepu! Ido Portal nedávno na Facebooku vyhlásil dobrou výzvu. Ido k výzvě natočil výborné protahovací video - Squat Routine. Není nutné vydržet ve dřepu 30 minut v celku, ale zkuste si tu dát minutu nebo dvě a za celý den nakumulujte 30 minut. Vyfoťte se na začátku a na konci za 30 dní. Když na Facebooku vidíte ty fotky "před" a "po" - je to skoro jiný člověk. Já často čekám na tramvaj nebo na metro v dřepu. Koukám se doma na film. Odpočívám v posilovně. Někdy i pracuju u počítače na zemi a v dřepu.
Kalhoty si vybírám podle toho, jestli mi umožní udělat dřep. Přece si nebudete na sebe brát něco, co vám brání v pohybu ne ? Nebo co mění polohu apozici vašeho těla. Dřep je TAK důležitý.
Bolí vás kolena ? Položte si otázku - bolí mě proto, protože dělám hodně dřepy nebo, že je dělám málo? Pokud budete kolena (ale i celé tělo) zatěžovat nějak extrémně, velice často a možná i špatně - kolena utrpí. Pokud je nebudete zatěžovat vůbec nebo málo - kolena utrpí.


Zdroj Petr Ruzicka