Novinky / Dostatek spánku a méně stresu pomůže hubnutí zpět
10. 06. 2011

Dostatek spánku a méně stresu pomůže hubnutí

ScienceDaily (26. května 2011) - Pokud chcete zvýšit své šance na zhubnutí, snižte úroveň stresu a snažte se o dostatek adekvátního spánku. Nová studie zjistila, že lidé snažící se shodit alespoň 5kg zvýšili své šance tohoto cíle dosáhnout, čím měli nižší hladinu stresu a pokud spali více než šest hodin, ale ne více než osm hodin každý večer.

Ženy, které spí méně, váží více

ScienceDaily (29. května 2006) - Ženy, které spí 5 nebo méně hodin za noc v průměru váží více, než ty, které spí 7 hodin, podle studie představené na mezinarodni konferenci American Thoracic Society 23. května.

Nedostatek spánku snižuje ztrátu tuků

ScienceDaily (05.10.2010) Méně spánku snižuje efektivnost diet, podle studie zveřejněné v Annals of Internal Medicine.

Dietníci ve studii ztratili stejné množství váhy, ale u těch s adekvátní délkou spánku byla více než polovina ztrácené hmotnosti tuk. Když se ale snížila doba jejich spánku, pocházela jen 1/4 ztrácené hmotnosti z tuků.

Ti, co méně spali se také cítili hladovější. Když je omezen spánek, tělo produkuje vyšší úroveň ghrelinu, hormonu, který vyvolává hlad a snižuje výdej energie.

26% dětí trpicích nespavostí má problém s nadváhou

ScienceDaily (27 listopadu 2008) - Jacques Montplaisir, profesor katedry psychiatrie a ředitel Centra Poruchy spánku Sacré-Coeur Hospital řekl, že 26% dětí mezi 2.5 - 6ti lety, které spí méně než 10 hodin za noc trpí nadváhou. To klesá na 15% z těch, které spí 10 h a na 10% mezi těmi, které spí 11 h.

Prodloužení spánku zlepšuje bdělost a výkonnost

ScienceDaily (09.6.2008) - Jeden týden prodlouženého spaní zlepšuje odolnost během období spánkového deficitu.

Studie ukázaly, že delší noční spánek má ochranné účinky. Konkrétně se jedná o stupeň výkonosti a pozornosti a rychlost regenerace z nedostatku spánku. Individuální rozdíly v odolnosti spánkovému deficitu jsou značně ovlivnitelné dlouhodobými spánkovými návyky. Výhody spánku, mohou být skutečně 'uloženy' a později 'vybrány' dle potřeby pro optimalizaci bdělosti a výkonu během nobdobi spánkového deficitu. "

Doporučuje se, aby dospělí spali mezi 7 - 8 hodinami každou noc.