Novinky / Co jste možná o kávě nevěděli.... zpět
29. 09. 2014

Co jste možná o kávě nevěděli....

Rostlina kávy a kávová zrna obsahují zdraví prospěšné přírodní směsi antioxidantů, bioflavonoidy, vitaminy a minerály.
Existují doslova tisíce různých chemických sloučenin ve vašem šálku kávy.

Jaké výhody můžete očekávat?
Analýza přes 208 tisíc lidí zjistila, že pití 2-4 šálků kávy denně bylo spojeno s 50% snížením rizika sebevraždy.

Některé zdravotní výhody kávy podle novějších výzkumů:
- Ochranný účinek proti diabetu typu 2 a výrazné snížení hladiny glukózy v krvi
- Prevence Parkinsonovy choroby
- Neidentifikovaná tajemná složka kávy spolu s kofeinem pomáhají chránit proti Alzheimerově chorobě
- Muži, kteří pili 6 šálků kávy denně měli o 60% nižší riziko vzniku smrtelné rakoviny prostaty, a ti, kteří pili 3 šálky denně, měli o 30% nižší riziko
- Každodenní pití kávy snižuje o polovinu riziko rakoviny jater
- Snižuje riziko vzniku rakoviny ledvin
- Může snížit riziko rakoviny tlustého střeva u žen
- Snižuje šanci být hospitalizován k léčbě poruch srdečního rytmu
- Má příznivý vliv na plicní funkce nekuřáků
- Ženy, které pijí více než jeden šálek kávy denně, mají o 25% nižší riziko mrtvice než ženy, které pijí méně často
- Zvyšuje metabolickou aktivitu a množství Bifidobacterium, prospěšné bakterie ve střevech.

5 důvodů, proč pít kávu před cvičením:
1. Lepší prokrvení a okysličení tkání, které pomáhají zvýšit sportovní výkon.
2. Konzumace 2 šálků kávy 1 hodinu před tréninkem snižuje svalovou bolest po cvičení až o 48%.
3. Kofein zlepšuje sportovní výkon o více než 11%, v souvislosti se snížením vnímané úrovně námahy.
4. Káva může pomoci udržet svalovou tkáň a pomáhá vyvážit úbytek svalové síly způsobený věkem.
5. Zlepšuje paměť.

Střídmost a kvalita jsou klíčem ke zdravé konzumaci kávy.
- Zvolte bio zrnkovou kávu. Kávové boby jsou jedním z nejvíce pesticidy stříkanými plody.
- Pijte pouze černou kávu. Přidáním cukru, medu, mléka nebo smetany se ničí veškeré zdravotní výhody kávy.
- Používejte nebílené filtry. Bílé filtry jsou bělené chlorem, který je pak částečně vylouhován z filtru během vaření.
- Vyhněte se plastovým kelímkům, chemikálie se z nich mohou vylouhovat do pití. Nepoužívejte ani polystyrénové kelímky, které mohou vylouhovat polystyrénové molekuly. Používejte skleněné a keramické hrnky.

Tmavě pražená káva vs Light
Tmavší pražená káva obvykle obsahuje méně kofeinu než lehčeji pražená káva vlivem dlouhodobého tepla působícího na molekuly kofeinu.
Dark roast významně snížilo tělesnou hmotnost u před-obézních dobrovolníků, zatímco lehčí roast ne.
Tmavší pražená káva je šetrnější na žaludek než lehčí pražené kávy.
Dark roast má vyšší obsah antioxidantů.

Avšak proces pražení také produkuje akrylamid - toxický vedlejší produkt vytvořený při vystavení jídla vysokým teplotám. Akrylamid s sebou nese zvýšené riziko rakoviny.