Novinky / Co je CLA? zpět
05. 03. 2011

Co je CLA?

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je přirozeně se vyskytující-polynenasycená mastná kyselina. Je chemicky identická s kyselinou linolovou, ale má atomy uspořádány jinak než běžná kyselina linolová. Kyselina linolová je jedním ze základních aminokyselin, které si lidské tělo není schopno samo vyrábět . CLA tak musí být získávána z potravy. Potraviny s nejvyšším množstvím CLA zahrnují mléčné výrobky a maso z přežvýkavců, jako je hovězí, jehněčí, telecí atd.

Výhody CLA

- podporuje růst svalů a současně snižuje tělesné tuky,
- může být jedním z nejsilnějších protirakovinných látek v naší stravě,
- bylo prokázáno, že snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu,
- zlepšuje imunitu,
- pomáhá normalizovat poruchy v glukózové toleranci u diabetiků,
- zrychluje metabolismus,
- snižuje tuk v břišní oblasti,
- snižuje inzulinovou rezistenci,
- snižuje alergické reakce způsobené potravinami,
- zabraňuje shlukování krevních destiček, které může vést k mrtvicím.


CLA pro hubnutí a budování svalové hmoty

CLA zabraňuje ukládání tuků a snižuje množství tuku uloženého v těle. V jedné studii výzkumníci zjistili, že prasata krmená CLA snížila tukové zásoby o 31% a zvýšila nárůst libové tkáně o 25% za 8 týdnů.
Při studii lidských subjektů v double-blind testu (= vztahující se k experimentálnímu postupu, kdy ani subjekty, ani experimentátoři neznají složení testu), studie ukázaly, že CLA snižuje tuk a chrání svalovou tkáň. Průměrné snížení 6kg tuku v těle bylo zjištěno ve skupině, která užívala CLA, na rozdíl od skupiny, která užívala placebo.

Ke snížení tělesného tuku je třeba přibližně 3,4 g CLA denně.