Novinky / CO BY DĚTI NEMĚLY zpět
13. 04. 2011

CO BY DĚTI NEMĚLY

Do jednoho roku – žádné ryby, žádný bílek

Tyto potraviny mohou u dětí vyvolat alergickou reakci.

Do dvou let – nic polotučného nebo netučného

Můžete sice dětem dát klasické krabicové (trvanlivé pasterizované) kravské mléko, ale vždy musí být plnotučné. Zdravé a dobře prospívající děti naopak tuky potřebují pro svůj správný růst a vývoj a také jako zdroj energie.

Pro děti mladší dvou let nejsou vůbec vhodné vnitřnosti.

Do tří let – nesolit, nesolit, nesolit

Také z toho důvodu patří mezi „zakázané“ potraviny například párky, salámy a uzeniny obecně. Děti mladší tří let by neměly ani moc jíst tvrdé sýry. Mají totiž mnohem horší stravitelnost než sýry termizované.Pozor i s exotickým ovocem, medem, ořechy a semeny .

Do šesti let – žádná „plíseň“, žádné houby

Stále by třeba neměly jíst žádné tavené sýry, při jejich výrobě se používají tavicí soli, které zajistí měkkost a snadnou roztíratelnost sýru. Ve větším množství ale mohou způsobovat odebírání vápníku z kostí,. Dále by do jídelníčku předškoláků neměly patřit žádné plísňové ani zrající sýry, jsou těžko stravitelné, obsahují hodně soli a mohou podráždit citlivé zažívání malých dětí.

Nevhodné jsou i jakékoli exotické potraviny (například asijské omáčky či koření), sója a také čokoláda. Opět z důvodu možné alergické reakce.

Do deseti let – celozrnné pečivo jen výjimečně

Celozrnné pečivo obsahuje velké množství vlákniny, ale malé děti ještě nemají zcela vyvinutý trávicí trakt, takže by jim to mohlo činit potíže. Pokud totiž dítě moc nepije a ani nemá příliš pohybu, může mu velké množství vlákniny způsobit bolesti břicha či zácpu. V opačném případě, kdy má tekutin i pohybu dost, může trpět na průjmy.


















Čím co nahradit
Vejce – Jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, které můžeme získat také z masa, u malých dětí ideálně z kuřecího, krůtího či králičího nebo z mléčných výrobků.
Tvrdé, plísňové, zrající či tavené sýry –žervé, Lučina či Cottage
Ořechy a semena – Vitaminy a mierální látky, které ořechy a semena obsahují, se dají získat i z ovoce a zeleniny. Polynenasycené mastné kyseliny pak například z rostlinných tuků.