Novinky / Cholesterol, cvičení, nemoci srdce zpět
03. 11. 2015

Cholesterol, cvičení, nemoci srdce

Většina lékařů se ale shoduje v názoru, že vysoká hladina cholesterolu stavu srdce neprospívá. Vrátit ji do přijatelné úrovně mohou některé léky. Jenže v dnešní době není radno se na léky příliš spoléhat. Jak ukazují výsledky výzkumů a statistické údaje, umírá každoročně stále vyšší počet pacientů vinou vedlejších negativních účinků léků. Například lék VIOXX zavinil úmrtí tisíců pacientů, než se jeho výrobce konečně odhodlal jej stáhnout z oběhu. Lékaři jej předepisovali i v době, kdy již byl jasně prokázán jeho smrtící vliv na nemocné. Navíc mnoho lidí dnes bere současně více léků a vzájemná interakce jednotlivých léků představuje samostatné nebezpečí, které se obvykle prokáže až je již příliš pozdě. Až již došlo k poškození zdraví pacientů.


Proto bychom neměli čekat, až se projeví nějaké zdravotní problémy a ty pak zahánět léky. V dnešní době se zvyšuje význam prevence. V prevenci vzniku onemocnění srdce bychom se měli, podle shodného názoru lékařů, snažil zajistit si co nejvyšší hladinu HDL cholesterolu. Přesněji řečeno zabránit poklesu této složky v krvi. Hladinu HDL cholesterolu pozitivně ovlivňují následující faktory:


Pohybová aktivita - pokud cvičíme nebo se dostatečně pohybujeme, dochází ke zvyšování hladin HDL-cholesterolu. Středně intenzivní aerobní cvičení může navodit vzestup hladiny HDL-cholesterolu o 5%-10%.
Snížení tělesné hmotnosti - výzkumy prokázaly, že pokles hmotnosti těla o zhruba 3 kg navozuje zvýšení hladiny HDL-cholesterolu o 1ml/dl
Nekouření - pokud přestanou kuřáci se svým zlozvykem, hladina GDL-cholesterolu může stoupnout o 15%-20%.
Zdravá strava - hladinu HDL-cholesterolu snižují a naopak hladinu LDL-cholesterolu zvyšují trans-tuky, srdci neprospívají ani jednoduché cukry a hladce mletá mouka
Mírná konzumace alkoholu - v posledních letech se jasně prokázalo, že mírná konzumace alkoholu srdci svědčí, naopak nadměrná konzumace vede k nemocem srdce. Hranice mezi mírnou a nadměrnou konzumací je ale mnohdy velmi tenká a tak je lepší sázet na výše uvedené faktory pozitivního ovlivňování hladiny krevních lipidů.


Léky bychom měli začít zvažovat až poté, co se pokusíme upravit hladiny tuků výše uvedenými kroky.




Zdroj: http://www.fitnet.cz/magazin/zdravi/cholesterol-cviceni-nemoci-srdce