Novinky / CHOĎTE BOSÍ…. zpět
09. 11. 2014

CHOĎTE BOSÍ….

Ještě před sto a více lety bylo i u nás docela běžné, že chudší vrstvy chodily v létě - či dokonce i v zimě - bosky. V tomto ohledu to vypadá, že jsme opravdu "pokročili": Dnes si boty může dovolit každý. Jenže to není taková výhra, jak si většinou myslíme. Je sice dobré, když nás nezebou nohy, jenže chodit neustále obutý není, jak vyplývá z výsledků nových i starších výzkumů a klinické praxe, tak docela zdravé. Jedním z velkých moderních zdravotních "objevů" totiž je fakt, že ke svému životu a zdraví nejen svého srdce a cév potřebujeme - přímý kontakt se zemí.

"Uzemnění" se začíná rozvíjet jako čím dál větší a úspěšnější léčebná metoda, o níž píší v zahraničí i kliniky, specializující se na kardiovaskulární choroby.

Polský kardiolog Karol Sokal a jeho syn Pawel, specializující se na neurochirugii, aktivně zkoumají a dokumentují různé účinky "uzemnění" již více než dvacet let. Ve své praxi jej vyzkoušeli na stovkách pacientů, včetně mnoha, trpících diabetem. Na dobré výsledky této praxe poukázali ve studii z roku 2011.
"Některým pacientům jsme dokázali úplně vysadit inzulín, protože jim krevní cukr klesl jen na základě bosých procházek v trávě,".

Americký lékař Stephen T. Sinatra, který se uzemnění rovněž věnuje, tvrdí, že za zlepšením stavu diabetiků mimo jiné stojí silné protizánětlivé působení "groundingu".
"Vedlejším produktem" chození bosky je lepší imunita a hojení ran. Dalším pozitivním účinkem je vliv na činnost srdce a krevní oběh. Již po několika minutách je možné pozorovat, jak se upravuje krevní oběh a nohy se prokrvují. Jako by se "protrhla přehrada" dlouho zadržované energie, která náhle proudí do nohou.

Naše tělo, tvořené z většiny vodou a minerály, výborně vodí. Země má samozřejmě elektrický potenciál - a ten, ve formě proudu elektronů, přechází do buněk lidského těla, pokud není tělo od země odděleno gumou nebo jiným špatně vodivým materiálem.

Elektrony v buňkách jsou životně důležité pro naše zdraví. Ostatně ze stejného principu těží úspěšná metoda doktorky Budwigové, s níž si dnes lidé po celém světě svépomocí léčí rakovinu. Jde o to, dostat do buněk - "světlo".
Zdá se, že právě světlo je klíčem k uzdravení.
Přesto je velmi důležité si připomenout právě "uzemnění", protože jak se ukazuje, může mít zásadní zdravotní důsledky. Týkají se nejen cukrovky a chorob srdce a krevního oběhu, selhávajících ledvin ale i dalších civilizačních nemocí. Je zřejmé, že dotyčné nemoci ("civilizační") nevznikají pouze ze způsobu stravování, ale i z dalších "vymožeností", které s sebou přinesla civilizace. Prostě jděte ven...

Zdá se, že stačí docela málo: po ránu se projít bosýma nohama v orosené trávě. Ta totiž ze zkušenosti nejlépe vodí.
Zdroj: Erika Hájková